Съветник от Кюстендил иска позволение от министър Вълчев децата от забавачките и началния курс да отсъстват по преценка на родителя

Общински съветник от Кюстендил и баща на момченце в детска градина поиска от образователния министър да разреши отсъствия от занимания в забавачката и училището по преценка на родителя. Предложението на инж. Огнян Атанасов е във връзка с подновяване на присъствените занятия на децата, записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в детска градина/училище от днес, 04.01.2021 г. Кюстендилецът настоява министър Красимир Вълчев да разреши до 31.01.2021 г. горепосочените групи ученици да могат да отсъстват от детска градина и училище по желание на родителя, след писмено уведомяване на директора.

Междувременно дотогава пък ще продължи дистанционната форма на обучение на учениците от 5-и до 12-и клас. Министерската заповед дойде буквално часове преди настъпването на новата година. Директори и класни ръководители разпространиха разпореждането чрез образователните платформи, с които работят.

„Предложението ми е продиктувано от факта, че с оглед спецификата на коледно-новогодишните празници, една голяма част от децата са били контактни с хора от различните краища на страната и чужбина, което крие своите рискове от заразяване. Сега установеният ред съгласно наредба за допълнение на Наредба № 5 от 2016 г. за предучилищното образование е доста тромав и труден за изпълнение, още повече че след сегашния локдаун има едно временно занижаване на установените случаи и текстът от наредбата е неприложим. Ако възприемете идеята ми, ще се даде възможност на родителите, които имат притеснение за здравето на децата и близките си, да бъдат спокойни, без това да нарушава образователния процес, като той ще се осъществява онлайн”, добавя съветникът.

Инж. Огнян Атанасов е представител на групата на Партия на зелените в местния парламент. В ОбС е вече втори мандат.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *