СЪГЛАСНО ИНВЕСТИЦИОННОТО НАМЕРЕНИЕ: В новото леговище в зоопарка в Благоевград е планирано място само за едно от двете лъвчета Косара и Симба

В новото модерно жилище на лъвовете в благоевградския зоопарк е предвидено място само за едно от двете лъвчета, които се родиха тук през юли и заради липса на подходящи условия за отглеждането им бяха пратени временно във варненската зоологическа градина.

Съгласно инвестиционното намерение на община Благоевград, вкарано завчера за одобрение в РИОСВ, предстои построяването само на 3 клетки за лъвове (Panthera leo) – по една на мъжкия, на женския екземпляр и на едно малко лъвче. Те ще бъдат издигнати върху терен от 1725.11 кв.м в района на благоевградския зоопарк, чиято обща площ е 43763 кв.м, и ще са на ново място, нямащо нищо общо със сегашното им местоположение.Плановете на общината са да бъде издигната нова сграда със застроена площ около 162.60 кв.м, в която да бъдат обособени 3-те клетки, всяка със застроена площ около 25 кв. м. Освен тях ще има помещение за изолация на животните при необходимост и два обслужващи коридора. Конструкцията на сградата ще е едноетажна, стоманобетонна и скелетна.

Лъвовете ще разполагат с двор от 1562.51 кв.м, разделен  от метална ограда с минимална височина от 4.50 м, завършваща с кльон, дълъг 1.10 м. До северния двор е предвидено да имат достъп и трите клетки, а до южния – само едната клетка и изолаторното помещение. Достъпът до дворните пространства ще се осигурява през метални плътни гилотини със светъл размер 80/100 см. Ще има и трираменна рампа в югозападната част на терена с цел осигуряване достъп до сградата, по която е предвидено да преминава подвижна клетка за животни, две подпорни стени; стълби и алея.
РИОСВ даде зелена светлина на новото лъвско леговище, след като прецени, че са спазени не само екоизискванията за опазване на околната среда, но и ветеринарните законови актове, съобразени с нуждите на дивите котки.

В момента в зоопарка са само родителите на прокудените от Благоевград  Косара и Симба, които всъщност са брат и сестра, пристигнали от варненския зоопарк, където от 20  август са рожбите им.  Възрастните са на 6 г., което означава, че в зоопарка те могат да достигнат до 20 години и със сигурност ще успеят да се преместят в новото си леговище, освен ако строителството му не се забави с 15 години. Висящ обаче остава въпросът кое от двете им деца ще бъде върнато в Благоевград, за да заеме третата клетка. Лъвчетата достигат полова зрялост на 4 г. и след това вече се приемат за възрастни екземпляри.

Според директора на зоопарка във Варна Иванка Стоянова, Косара и Симба, които бяха изпратени там с тегло под 5 кг, всяка седмица наддават по един килограм и се чувстват много добре. „Ако бъдат изградени добри условия за тях в Благоевград, няма никакъв проблем двете лъвчета да се върнат там“, коментира Стоянова.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *