Съпругата на ексгубернатора Л. Пранжев вкара жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу банка, запорирала сметката му с инвалидната пенсия

Съпругата на бившия областен управител Любим Пранжев – Красимира, подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу ОББ – клон Благоевград. Причината – банката запорирала сметката на Л. Пранжев преди повече от месец, въпреки че според общите условия на всички банкови институции в България запор се прави само при смъртен случай на титуляря.

„Съпругът ми е жив а фактът, че от години е в инвалиден стол, прави ОББ още по-некоректна банка, защото това е единствената му сметка, по която постъпва мизерната му пенсия в размер на 252 лв., плюс още 100 лв. социална надбавка, а това са единствените постъпления на един човек, с които той трябва да се издържа в продължение на месец“, обясни силно развълнуваната Красимира Пранжева, която е посветила живота си в грижи за съпруга си.

Ето как описа одисеята с банковата карта Кр. Пранжева: „Отидох да тегля пенсията на Любо на 7 октомври, когато се получават всички пенсии. Банкоматът ми даде баланс по сметката „0 лева“. Реших, че има някакво забавяне в преводите, и се прибрах. През следващите няколко дни обаче банкоматите продължаваха да ме информират, че в сметката няма постъпления. Отидох в НОИ, откъдето ме информираха, че пенсиите са преведени още на 4 октомври. В „Социални грижи“ ме увериха, че са направили преводи на социалната му добавка и за септември, и за октомври. Тогава отидох за пръв път в банката, за да попитам какво става. Някаква служителка започна да рови в компютъра си и ми обясни високомерно, че сметката е запорирана, понеже била много стара – открита е преди близо 20 години, и данните не били осъвременени. Попитах я на какво основание правят запор върху единствените доходи на инвалид и не трябва ли преди това същият да бъде уведомен, но не получих отговор. Служителката каза обаче, че титулярят сам трябва да дойде да си осъвремени данните. Обясних, че е в инвалиден стол и не е възможно, и отидох до дома да взема пълномощното от Любим. То е генерално и ми дава право да го представлявам пред всички институции.

Оказа се, че във „всички институции“ не е включена само банка ОББ. Информираха ме, че ми трябвало специално пълномощно, че имам право да представлявам съпруга си конкретно пред тяхната банка. Хукнах да търся нотариус.

На другия ден се върнах с нарочното пълномощно. Служителката ми даде един куп документи, които трябваше да попълним – и аз, и Любим. В тях само за номера на обувките ми нямаше въпрос. Оказа се обаче, че задължително трябва да имам имейл адрес и телефон за връзка, защото в противен случай банката няма в никакъв случай да ти открие сметка.

Още ден по-късно се върнах с всички документи в банката и същата служителка започна едно обстойно писане на компютъра, което продължи от 12.30 до 15.10 часа. След цялата тази процедура бях уведомена, че до няколко минути сметката ще бъде отблокирана. До края на деня пробвах на 2 банкомата, все със същия резултат – „баланс 0 лв.“.

На другия ден сутринта – пак същото. Отидох, разбира се, за пореден път в банката. Служителката започна да звъни по София, та се наложи да чакам още час, докато чуя за пореден път обещанието, че „нещо е станало, но до няколко минути ще мога да тегля“. И най-накрая, на 5-ия ден след началото на тази сага, успях да го направя“.

Красимира Пранжева е категорична, че пуска жалбата в Комисията за защита от дискриминация с надеждата решението на контролния държавен орган да послужи като прецедент срещу българските банкови институции, чиито клиенти имат само задължения, но не и права.

Пранжева бе категорична, че не иска никакво финансово обезщетение от банката за този случай. „Настоявам само управителят на офиса, на клона, регионалният мениджър или който и да е от ръководството на ОББ да ни звънне – на мен или на Любим, и да ни се извини официално. Ще им подскажа, че не е трудно да бъдем открити – в документите, които се наложи да попълним, сме посочили всичките си телефонни номера и електронни пощи, оттам могат да ги вземат“, уточни тя.

Независимо от това как ще се развият занапред нещата обаче, сем. Пранжеви са сигурни в едно – че ще прехвърлят сметката на Любим в друга банка.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Бай Хой

    Сега банки да искаш в БГ – бол. Отивай в друга банка (не че там ще е по-добре!).

    Отговори
  2. Споделям,предай нататък

    Точно така трябва да се постъпва с всички некоректни банки.В ОББ обслужването е под всякаква критика. А некомпетентни служители – колкото искате. Нещо малко по-сложно и … дърво.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *