С предложение за почти наполовина по-евтина клетка за лъвове кметът Румен Томов прави опит да спаси лиценза на зоопарка в Благоевград

Почти наполовина по-ниска цена залага за изграждането на клетка за лъвовете в зоопарка кметът на Благоевград инж. Румен Томов в искане до ОбС обектът да се включи в инвестиционната програма на общината за 2021 г. За клетката тече обществена поръчка за 389 100 лв. без ДДС, но местният парламент отказа да одобри такъв разход при гласуването на бюджета и инвестиционния план за 2021 г. и изграждането й бе извадено от всички списъци.

Кметският екип протестира, че с това зоопаркът се обрича да изгуби лиценза си, но съветниците не предвидиха средства за строителство на нова клетка тази година. В опит да спаси зоологическата градина от затваряне, градоначалникът иска ОбС да одобри промяна на инвестиционната програма, като пренасочи средствата, предвидени за подмяна на компрометираната настилка на пешеходната алея покрай реката при кампуса на Американския университет. За ремонта, който включва и монтаж на предпазен парапет на подпорната стена на р. Благоевградска Бистрица, осветителни тела и нови кошчета за боклук, са заделени 279 012 лв.

Нова количествено-стойностна сметка показва, че за алеята и парапета ще стигнат 70 000 лв., като кметът инж. Томов предлага тази сума да се пренасочи от заделените пари за ремонт на дълготрайни активи, а планираната нова клетка за лъвове да се върне в инвестиционната програма на общината с бюджет от 209 012 лв. Наложително е това да се направи тази година, защото лицензът на благоевградския зоопарк изтече и това е условието да получим нов, ако не изградим ограждение за лъвовете по европейските стандарти, общината ще изгуби лиценза за зоопарка, алармира градоначалникът.

Кметът инж. Томов прави и допълнение на инвестиционната програма за 2021 г., като допълва списъка с обекти, за които ще се търси външно финансиране с отчуждаване, проектиране и изграждане на ул. „Люлин“, включително ВиК, осветление и тротоари за 1 139 500 лв., изграждане на наземен паркинг на няколко етажа в района на закрития пазар за 2,5 млн. лв., разширяване на селския пазар и покриването му за 755 000 лв., и ремонт и благоустройство на ул. „Свобода“ с прогнозен бюджет от 535 000 лв.

Дали съветниците ще приемат мотивите на градоначалника, ще стане ясно на сесията на 1 април. Предложението, касаещо зоопарка, влиза в дневния ред с два отказа на постоянните комисии по икономика и по обществен ред, сигурност и противодействие на корупцията.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *