С рекордна глоба до 40 000 лв. на търговец, замърсяващ зелени площи, община Гърмен се надява да превъзпита местния бизнес

С рекордна глоба от 40 000 лв. на търговец, който замърсява с отпадъци зелените площи, община Гърмен се надява да въведе ред и чистота. Санкцията е фиксирана в предложението на кмета Феим Иса за промяна на Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на община Гърмен, която е приета още през 2008 г. По нея миналата година Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала преписка по резолюция на Върховна административна прокуратура да бъдат уеднаквени глобите в общинската наредба с тези Закона за устройство на териториите.

На предстоящата в началото на декември общинска сесия съветниците трябват да изпълнят прокурорската препоръка и да синхронизират всички останали глоби за замърсяване и увреждане на зелените площи в общината с фиксираните в закона.

Така след приемане на промените за гърменци, които до момента хвърлят безнаказано в парковете и градинките фасове, книжки от закуски, празни бутилки и др., това ще стане доста скъпо удоволствие. Тези, които спортуват в парковете и с хобито си – например ролери, застрашават разхождащите се, подлежат на глоба от 50 до 100 лв.

100 лв. ще е санкцията за онези, които пускат кучетата си в градинките или на детските площадки, толкова ще плащат и тези, които не събират екскрементите след домашните си любимци. От 50 до 100 лв. е глобата за любителите на високи децибели, които шумят в парковете и смущават разхождащите се, както и за онези, които пускат домашните си животни на паша и унищожават зеленината. От 300 до 1000 лв. ще бъдат санкционирани жителите на общината, които замърсяват парковете с всякакви отпадъци, дори с 1 фас. Между 50 до 100 лв. ще се бъркат уличните търговци, които опъват стоката си върху зелена площ без разрешение от общината, както и организаторите на митинги, протести и др. форми на улична демокрация, решили да протестират върху зелена площ. Счупена паркова пейка ще коства на вандала от 50 до 100 лв., толкова ще се бъркат и онези, които решат да коват с кабърчета или пирони върху стволовете на дърветата обявите си.

Тези глоби са за физически лица, но ако нарушителят е юридическо лице, глобата стига до 1000 лв. Максимумът от 2000 до 40 000 лв. е отново за тях, ако бъдат засечени да си изхвърлят боклуците в парк, градинка или на детска площадка.

За предстоящата сесия са предвидени още няколко продажби на малки общински терени по общината, кметът ще търси и съгласие на съветниците за кандидатстване на общината по 2 проекта от „Красива България“ – за саниране на здравната служба в Огняново, което ще струва 69 000 лв., както и за ремонт на читалище „Зора“ в с. Дъбница, проектът за който е на стойност 239 000 лв. И в двата случая общината ще трябва да подсигури сама 50% от необходимите средства.

Иса е входирал още искане общината да купи 2 бр. нови сметосъбиращи и сметоизвозващи машини на стойност 600 000 лв., както и превеждане на 5000 лв. на гоцеделчевската МБАЛ „Иван Скендеров“, които да отидат целево за допълнително възнаграждение на медиците от първа линия при борбата им с коронавируса.

Освен харчовете общината обаче има и възможност и да вкара нещо в хазната – мобилен оператор е поискал за 5 години под наем 20 кв.м от покрива на кметството, за които е склонен да плаща по 324 лв. без ДДС месечно.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *