С родови срещи и събор почетоха Илинден край банското село Кремен

Както всяка година в навечерието на годишнината на Илинденско-Преображенското въстание, така и днес, в местността Харами бунар се проведе събор, организиран от кметството на село Кремен, с подкрепата на община Банско.

„Бих искал да кажа от името на всички хора, чийто род е от Кремен и от Обидим, че ние се гордеем с миналото си. Почти всички фамилии са свързани с въстанието и пазят свои родови спомени за славното, но страшно време в началото на миналия век. Доскоро бяха живи хората, които са били свидетели на героизма на въстаниците, на ужаса от потушаването на въстанието, на зверствата на турците, на трудния път на бягството към свободна България и връщането в опожарените села.

Ние помним техните разкази. Чрез тях са ни възпитали да уважаваме жертвите, които са дали, за да бъде постигната свободата. Делото на нашите предци е основание да се гордеем, че сме техни потомци”, заяви в приветствието си кметът на Кремен Димитър Цуков.

От името на общинското ръководство, зам. кметът Стойчо Баненски поздрави участниците в събора.

„Кременци и обидимци са горди и силни хора. Преди 118 години те са имали силата и куража да въстанат и да се противопоставят на редовна турска армия и башибозук. Те са знаели, че залагат не само своя живот, но и живота на своите близки. Въпреки това не са се поколебали да жертват всичко в името на свободата”, каза в словото си Стойчо Баненски. Той припомни славните и страшни месеци на Илинденската епопея, в която стотици жители на пиринските села Кремен и Обидим вземат дейно участие. Разказа за героичните действия на четниците, които нападат и разбиват турски военен гарнизон в село Обидим, нападат части на турската армия в местността Лаго и осигуряват изтеглянето на хората от опожарените села към свободна България.

Тържествената част на събора, посветен на 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, продължи с веселие и вълнуващи родови срещи.

ИВАН ИВАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *