С целево отпуснати 100 000 лв. Якоруда прави площад за 750 000 лв., опозицията притеснена да не потънат в него парите за ремонта на пътя Конарско-Бел камен

Предизборно кметът на Якоруда Нуредин Кафелов обяви обществени поръчки за над 2 млн. лв. в малката община, в която много често през последните 20-ина години единствената поръчка, която се прави, е задължителната – за избор на фирма, която да чисти улиците от сняг.

Тази година още в първите няколко седмици Кафелов стартира процедурата по избор на изпълнител за  реконструкция и обновяване на площада и градската градина, които от десетилетия чакат поне козметичен ремонт. Тази поръчка е обявена с прогнозен бюджет от 723 979.69 лв. без ДДС, което е много над отпуснатите в края на декември миналата година от МС целева субсидия от 100 000 лв. Тогава кабинетът всъщност гласува на община Якоруда 850 000 лв., но 750 000 лв. от тях бяха за ремонт на пътя Конарско-Бел камен, поради което за мартенската сесия крехката опозиция в местния парламент е подготвирла питане да не би Кафелов да е пренасочил парите от ремонта на пътя към площада, а ако не – откъде ще се вземат останалите 624 000 лв.

Успоредно с площада и градската градина кметът ще строи още дневен център за деца с увреждания от 0 до 18 г. Центърът е по проект от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. и е на стойност 761 989.20 лв. без ДДС. Третият голям февруарски проект е укрепване на десния бряг на река Дрещенец чрез изграждане на подпорна стена за 313 836.78 лв. без ДДС.

При липса на спънки от страна на фирми – неуспели кандидати, и трите проекта ще бъдат финализирани до есента, когато ще бъдат местните избори.

Очаква се напливът към поръчките от строителни фирми да е голям поради сериозността на сумите, отделени за тях. В този район, където много често за малките обществени поръчки няма нито един кандидат, миналата година се изсипаха 3 фирми с мераци да усвоят 1,85 млн. лв. за ремонт на 5 улици в общината. Преди 3 месеца общината обяви и победителя в тази оспорвана надпревара – Строително-предприемачески холдинг ЕООД на популярния предприемач Георги Георгиев, който е кумашин на бившия енергиен министър Румен Овчаров. Георгиев спечели офертата само с 1000 лв. под прогнозната цена.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *