Най-ниското заплащане у нас е в Благоевград

С 1000 лева по-висока е средната заплата в София от тази в Благоевград. Докато столичани получават на месец по 1822 лева, то най-ниското заплащане у нас е в Благоевград – едва 886 лева средно на месец. Това показва анализ на данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на тази година.
Враца вече измества София област от второто място по размер на средната заплата – с 1280 лева. Най-вероятно причината са високите възнаграждения в АЕЦ “Козлодуй”, тъй като градът влиза в областта. В топ пет попадат още София област – с 1247 лева средна заплата, Варна – 1218 лева и Стара Загора – 1205 лева.
В останалите области обаче възнаграждения остават под 1200 лева през второто тримесечие на тази година. В големи градове като Пловдив и Бургас средните заплати са съответно 1149 лева и 1082 лева и остават доста под средната за страната, която е 1337 лева.
В 10 области трудовите възнаграждения дори не стигат 1000 лева, показват още данните на НСИ. Най-добре платени от тях са хората в Кърджали – с 999 лева средна заплата, а на опашката остават Силистра и Видин – съответно с 938 лв. и 916 лева.
Въпреки това заплатите у нас са се повишили в месеците в пика на кризата с коронавируса. В София ръстът на възнагражденията е с близо 1 на сто спрямо месеците от януари до март. Във Враца обаче е отчетено увеличение от 5,4%. В Пловдив и Бургас повишението е съответно с 1,8% и 1,7%, а във Варна – с близо 2%.
Във Видин възнагражденията се увеличават с близо 5% за тримесечие, а в Благоевград – с 2 на сто.
НСИ вече отчете, че средната заплата за юни е 1355 лв., което е с 8% повече от същия месец на 2019 г. Спрямо февруари – последния месец преди кризата, увеличението е с 3,6%.
Най-ниски са заплатите на хората, които работят в туризма и ресторантьорството, показват данните на Националния статистически институт. В почти всички градове възнагражденията в този сектор се понижават през второто тримесечие на тази година спрямо предходното. В Пловдив например именно в този сектор е отчетено най-голямо намаление на средната месечна работна заплата – с 18,1%, а в Стара Загора – спадът е с близо 15%. Във Варна отчитат най-ниската заплата в хотелиерството и ресторантьорството – средно 723 лева. От февруари до юни насам най-голям е ръстът на заплатите в добивната промишленост – със 7,9% до 1822 лв.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *