Доц. Е. Каращранова оглави Природо-математическия факултет на ЮЗУ

Доц. д-р Елена Кращранова бе избрана за декан на Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград. Така доц. Каращранова, която е преподавател в катедра „Информатика“ и досега бе зам. декан „Образователни дейности, ECTS и акредитация”, ще управлява основното звено през следващите 4 години.

Освен доц. Каращранова за ръководния пост се кандидатира и доц. Иван Дреновски от катедра „География, екология и опазване на околната среда” /ГЕОС/, който бе подкрепен от 16 от общо 62-мата членове на Общото събрание.

Самото отчетно-изборно събрание, състояло се вчера /20.11./, започна по доста необичаен начин. След избирането на различните видове комисии доц. Дреновски обяви, че вчера е внесъл предложение с искане събранието да бъда разпуснато, защото структурният му състав не е такъв, какъвто е гласуван на факултетен съвет по отношение на студентски квоти. Доц. Дреновски заяви и че според взетото решение от присъстващите 11 студенти 3-ма трябва да са от катедра „ Информатика”, а от другите 4 катедри да има по двама представители.

„Това, което е получено като протокол от Студентския съвет, показва, че квотите на две от катедрите са превишени. Катедра ГЕОС е с 5 човека вместо двама, а катедра „Химия” е с 3-ма, за сметка на намаление квотите на другите катедри. Това според мен поставя под въпрос конституирането на Общото събрание и не искам, ако спечеля и стана декан, това да ми се натяква. Но не това в избирането на факултетен съвет е основната причина за предложението ми. Този факултетен съвет провежда всички процедури по академично израстване и ги финализира. Представете си, че бъдат оспорени последващите решения поради факта, че факултетният съвет е избран от нелегитимно Общо събрание“, постави въпроса кандидат-деканът доц. Дреновски.

Отношение по темата взе ректорът на ЮЗУ проф. д-р Борислав Юруков, който също е преподавател в ПМФ. Той изтъкна, че никъде в закона няма изискване Студентският съвет да се съобрази с някакво предложение на факултетен съвет. „Напротив, в закона е казано недвусмислено, че студентите имат право по тяхна преценка да си организират изборите и са независими. Ние не можем да се месим в тяхната работа. Единствените квоти, дефинирани в нашия правилник, са дефинирани със събранието на университета”, подчерта ректорът и се обяви против предложението.

В крайна сметка искането на доц. Дреновски бе подложено на явно гласуване и отхвърлено.

Като първа точка в дневния ред бе изслушан докладът на досегашния декан доц. д-р Стефан Стефанов, който ръководи факултета за максимално допустимия срок от два последователни мандата – 8 години. В изложението си доц. Стефанов обстойно анализира състоянието на 5-те катедри – „Математика“, „Информатика“, „Химия“, „Физика“, „ГЕОС“, научноизследователската дейност и международното сътрудничество, развитието на академичния състав, материалната база и финансовото състояние на факултета. Изказването на декана бе онагледено и с мултимедийна презентация, съдържаща таблици, цифри, сравнителни анализи, проценти. На финала доц. Стефанов благодари на всичките си колеги и призна, че нито този, нито предишният му управленски мандат /2011-2015 г./ са били леки, но самият той е свикнал нещата да стават по трудния начин.

Според предварителния регламент на двамата кандидати бяха дадени по 5 минути, за да представят идеите, вижданията си за развитието на факултета, след което започна тайното гласуване.

Малко по-късно стана ясно, че от общо 62-ма гласували доц. Каращранова са подкрепили 42-ма души, доц. Дреновски – 16, като има две бели и две невалидни бюлетини.

„Досегашният ми опит и образование ми дават увереността да се справя с това предизвикателство. Завършила съм математика, в университета съм от 1990 година и за добро или лошо всички ме познават, както и аз вас. Надявам се, че с ваша  подкрепа, моите желания и усилия ще се справя със задачите като декан на ПМФ”, сподели доц. Каращранова, чиито научни интереси са в областта на приложната статистика, експертни системи, методика на обучението по математика, а сред преподаваните от нея дисциплини са „Вероятности и статистика – методика и технологии”, „Специализиран статистически софтуер”, „Методика на обучението по математика”.

Любопитна подробност е, че доц. Каращранова започва кариерата си в университета заедно със своя съпруг Николай Кращранов. По-късно той се насочва към средното образование и понастоящем е директор на Природо-математическата гимназия „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград.

Представяйки накратко програмата и приоритетите си, доц. Каращранова специално благодари на досегашния декан доц. Стефан Стефанов за неимоверните му усилия и свършения огромен обем работа, и подчерта, че усилията й ще бъдат насочени към това да продължи развитието, както и повишаване на престижа на Природо-математическия факултет.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА 

loading...


Моменти от тайното гласуване

Коментар с Facebook

Подобни новини

8 Коментара

  1. Борислав Петров

    И двамата кандидати не ставаха, но само за да се избяга от зависимостта от Юруков и Миланов трябваше да бъде подкрепен Дреновски. Сега ПМФ само реши че трябва да слугува още 4 години на един модел, който вреди на университета.
    Все пак може да кажем че има някаква надежда, защото новата професорка Дурева и новия доцент Мавревски от котилото на брадатата секретарка на европроектите (която неуспя да влезе от квотата на администрацията в общото събрание на университета) не бяха избрани за членове на факултетния съвет.

    Каращранова е очевидно неспособна. Трудно може да се каже че ще поведе факултета в някаква разумна посока защото самата тя няма никаква визия – освен да повтаря някакви клишета, което показа че въобще не разбира какво се очаква от един декан.

    Някой пише че е приемлива за БЮ и ИМ. Възможно е да е приемлива, то тя и на всеки нов ректор ще се подмаже защото до сега винаги е правила това- била е плътно със силните на деня.
    Забелязва се че върви усилено по модела на БЮ – доктор и доцент по методика в катедра по Информатика с почти същите завидни научни постижения. Вярно че за разлика от псевдо-професора води малко по-сериозни дисциплини. Също за разлика от псевдо-професора статиите и са с не-повече от 2ма съавтори и очевидно не е дописвана. Няма внезапни изблици на научна мъдрост и творчество като него.

    Очакваме да видим заместниците и които ще трябва да я носят на гръб. Също така очакваме да видим първия факултетен съвет където ще трябва да се пъне да го води….уф, оф.

    Отговори
    1. Настрадин Ходжа

      Дуревата и Мавревски са пуснати на допълнително гласуване и единият от тях ще стане член на ФС. Важното е на 27.11 да се измете БоЮр и кликата му от ръководството на ЮЗУ. Не че другите са цвете за мирисане, ама като няма свестен, местен и известен кандидат, то поне по-малкото зло да се избере. Колкото до променения Правилник, даващ право на пенсионери да кандидатстват за ректор, ЮЗУ има цял ПИФ с корифеи на правото, пък и секлецарката Камелия прибира грешни пари като юристконсулт, да им кажат, че подзаконов акт като правилник не може да противоречи на ЗВО!

      Отговори
  2. Илия

    Да работи не може. Доказала го е! Да грухти само може. И да имитира че нещо се случва. Пълен позор!

    Отговори
  3. Дано е да добро!

    Поздрави за Каращранова! Дано докаже, че може да работи!

    Но все пак …
    В ЮЗУ се говори, че ЕК е подкрепяна от две от четирите крила: на сегашния рекор БЮ и на предишния – ИМ! Загадка е остатъците от поддръжниците не Гюдженов къде са. Или може би първите две твърдения са манипулация преди изборите за ректор на кръга на ИГ!

    Но хората да мислят!

    Подкрепящите Дреновски са си казали думата. Критичният глас в този факулт е неговия!
    Нека е жив и здрав, защото такива като него са важни, въпреки че не са много!

    Успех на факултета и дай-боже да е за добро!

    Отговори
  4. Бай Хой

    На Баба Цоцолана ще и трябва по-широк декански стол, за да се намести в него…

    Отговори
    1. Мара и Дона

      Той подработва „правилния“ избор на ректор, където са парите за крадене, ПМФ не го интересува!

      Отговори
  5. Честито!

    ЮЗУ за пореден път доказа, че не може да се очиства от зависимости. Елитната природо математическа гимназия изпадна от топ 3 училищата в града само година след като мъжът и застана начело. Сега се очаква вече проядения от злоба и вражди природо математически факултет окончателно да затъне под нейно ръководство.
    Хайде да ви е честито!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *