С 50 000 лв. от училищния бюджет в благоевградската Гимназия по туризъм и лека промишленост изградиха фотоволтаична централа

Фотоволтаична инсталация за производство на ел. енергия с обща инсталирана мощност до 20kW е най-новата придобивка на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград. Панелите са монтирани върху покрива на училището и са свързани с две локални съоръжения /батерии/ за съхранение на ел. енергията.
„Фотоволтаичната инсталация струва 50 хил. лв., като парите са от бюджета на училището. Смятаме, че инвестицията е разумна, тъй като на година плащаме по около 20 000 лв. за ел. енергия, или за две години и половина „ще избием“ вложените средства“, изчисли директорът на ПГТЛП Димитрина Иванова и подчерта, че парите са от реализирани икономии и не са за сметка на ДМС.


Припомняме, че по времето на управлението на екипа „Томов“ Община Благоевград внесе за обсъждане в ОбС предложение покривите на 13-те общински училища в града да бъдат отдадени под наем за изграждане на фотоволтаични централи до 30 kW за производство на електрическа енергия. В тази връзка бе направена проверка на покривните конструкции и установено, че всичките тринадесет училища имат техническа възможност /изложение и площ/ за монтаж на фотоволтаични централи със заложените параметри. В договора за отдаване под наем бе предвидена клауза, съгласно която след изтичане на 10-годишния срок изградените фотоволтаични инсталации да останат собственост на Община Благоевград. Идеята на Румен Томов така и не беше реализирана и по времето на следващия кмет Илко Стоянов процедурата бе спряна.
Към момента само две училища в областта са вложили средства за фотоволтаици. През миналата година система с мощност от 60 kw заработи в Земеделската гимназия в Сандански, която стана първото училище в страната, излязло на свободния пазар за продажба на ел. енергия. В Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост няма да продават ток, но и няма да плащат сметки за ел. енергия.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *