С 6 „легнали полицаи” общината откликна на молбата на жителите на кв. „Баларбаши” да спре среднощните автогонки, които тормозят хората

Община Благоевград започна монтирането на съоръжения за ограничаване на скоростта, тип „легнал полицай”, по улиците в квартал „Баларбаши” с цел да ограничи търсачите на силни усещания, които са превърнали района в място за автомобилни и мотоциклетни гонки, които тормозят живеещите там.

Първото съоръжение, което е монтирано в близост до къщата на кмета Румен Томов, провокира реакцията на бившия кмет на с. Дъбрава Росен Георгиев, според когото улицата била с голяма денивелация и зимно време спирането и потеглянето заради „легналия полицай” ще е изпитание за шофьорите.Освен това личното му мнение е, че са ненужно похарчени парите за това съоръжение, което му създавало ежедневни неудобства при пътуването от Благоевград до Дъбрава, и подал жалба в общината, защото имал съмнения, че монтажът е обсъждан изобщо в комисията по безопасност на движението.

На различно мнение от бившия кмет на селото обаче са повечето от живеещите в района, които са готови да изтърпят епизодичното неудобство да намалят с колата, за да преминат през „легналия полицай”, стига така да се преустанови тормозът от автокамикадзета, които дрифтят с колите си или правят гонки в района.

„Още до предишния кмет Камбитов жителите на ул. „Хан Аспарух“, която е на най-високото място в квартала и където живея от 7 г., имаме депозирано искане да се вземат мерки срещу превръщане на улицата ни в скоростна отсечка за състезания и надпревари с коли и мотори“, опонира строителният предприемач и бивш областен управител на Пиринско Костадин Хаджигаев и разказа:

„Проблемът ни е изключително сериозен, всяка вечер след 22 часа сме подложени на терор заради високите скорости и силен шум, от който никой не може нито да почива, нито да отвори прозорци в дома си. Ако проверите в полицията, ще се убедите, че няма ден без сигнали срещу нерегламентираните гонки в квартала. Още при предишния кметски екип бе създадена комисия съвместно с полицията и бяха определени няколко места за монтиране на „легнали полицаи“. Освен тях искаме монтиране на камери за видеонаблюдение и осветление, насочено към мястото при подпорната стена, където спират участниците в нощните екшъни. Така ще има контрол и ще могат да се санкционират нарушителите. Районът под тази стена е превърнат в сметище от бутилки, пластмасови чаши, опаковки, остатъци от храна… Мястото е с изключителна гледка към целия град и вместо, както навсякъде по света, да се обособи като паркова зона, е превърнато в боклукчарник, а вятърът разнася отпадъците из целия квартал. Не може в район с жилищни сгради някой да изпробва каква скорост може да вдигне колата или моторът му! Същата е ситуацията впрочем и в кв. „Освобождение“, по новата улица (б.р. „Ветрен“), която също се използва като скоростна отсечка след асфалтирането й. Разбираме желанието за силни емоции у младите хора, но за тази цел има други места, не в жилищен район, където живеят хора с малки деца“, коментира К. Хаджигаев. Той изрично подчерта, че се надява общината да продължи с монтирането на още „легнали полицаи“ в квартала, за да се спре провеждането на гонки и състезания там, като декларира готовността си и тази на съседите си да съдействат с каквото е нужно.

В района при стената пък трябва да се монтира някаква преграда, за да се ограничи замърсяването. Бизнесменът посочи още, че зимно време улиците в района се поддържат в отлично състояние от общинската фирма „Биострой“: „Слагам ръка на сърцето си, че Бачев (б.р. управителят) опесъчава стръмните улици в квартала винаги, когато има сняг или поледица, и хората му работят денонощно. Досега не ми се е случило да не мога да сляза или да се кача с колата до дома си”.

Общинската комисия по безопасност на движението е разгледала искане на жителите на кв. „Баларбаши” за поставяне на общо 6 съоръжения за ограничаване на скоростта срещу провеждане на дрифтове на 24 септември т.г. и монтажът им е започнал, като вече е поставено първото, информираха от кметството.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *