НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- талиатели – 300 – 350 г
- лук – 200 г
- сметана – 200 г готварска
- козе сирене – 100 г
- синьо сирене – 30 г
- пармезан – 3 с.л. на прах+ за поръсване
- моцарела – 100 г зряла, настъргана
- гауда – 50 г настъргана
- черен пипер – 1 – 2 щипки
- индийско орехче – 1 – 2 щипки
- сол – на вкус
- зехтин – 20 г
- краве масло – 20 г
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Накълцайте на ситно лука и го задушете в зехтина и маслото за 10 минути.
2. Сипете сметаната, настърганите сирена плюс натрошено козе и синьо сирене и пармезан на прах. Бъркайте, докато всички те се разтопят и слеят в едно.
Подправете с черен пипер, индийско орехче и сол и оставете соса за пастата да си къкри на слаб огън, докато го разбърквате от време на време, за да не загаря по дъното.
3. Сварете пастата в подсолена вода според указанията на пакета за готовност ал денте.
Когато е готова, я прехвърлете при соса от сирена, вдигнете малко силата на огъня и с леки подмятания на тигана напред и нагоре смесете добре всички съставки.
4. Разпределете готовите талиатели на порции в дълбоки чинии и поръсете с пармезан на прах преди да поднесете.
Страхотно вкусни талиатели формаджи с лесен за изпълнение сос от сирена.