Необходими Съставки
кори за баница – 15 бр. фини
орехи – 2 ч.ч., счукани
канела – 1 ч.л.
карамфил – 1 щипка смлян
сушени плодове – 300 г стафиди, кайсии, сини сливи, фурми и смокини
лимонови резанки – 100 г
масло – 150 г разтопено
За сиропа
захар – 2 ч.ч.
вода – 2 ч.ч.
портокалова кора – 1 с.л. настъргана
лимонов сок – 50 мл
розова вода – 1 с.л.
* мерки и количества
Слепваме шест от корите слепваме по две с масло и върху всяка двойка разпределяме от плънката, навиваме ги на стегнати рула.
Останалите кори слепваме по три с масло. Върху тях поставяме трите получени рула и завиваме стегнато, намазваме ги с масло и нарязваме на пънчета с дебелина 4 см.
Редим пънчетата в намаслена тава и ги поливаме с останалото масло, което сме сгорещили. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-30 минути и охлаждаме.
За сиропа: Сваряваме захарта с водата, портокаловата кора и розовата вода. 5 минути след като заврат добавяме лимоновия сок и заливаме изстиналата баница. Покриваме и оставяме да престои за 8 часа.