Тарт с тиква

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • ТЕСТО
  • брашно – 250 г
  • яйца – 1 бр.
  • пудра захар – 60 г
  • ванилова захар – 8 г
  • масло – 100 г
  • КРЕМ
  • тиква – 250 г (грамаж на обелена, почистена)
  • прясно мляко – 300 мл.
  • захар – 125 – 30 г
  • ванилова захар – 8 г
  • вода – 250 мл от варенето
  • масло – 20 г
  • нишесте – 2 с.л. с връх
  • брашно – 1 с.л. с връх
  • ОЩЕ
  • захарни перли
  • шоколад
  • карамелизирана тиква – украса по желание

* мерки и количества

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сложете обелената и почистена от семки и власинки тиква да се свари до омекване. Отцедете я от водата и запазете 250 мл от нея.

Докато тиквата е топла, сипете към нея захарта (125 г за ненатрапчиво сладък крем) и пасирайте на гладко пюре. Захарта ще се разтопи бързо и с това ще го втечни леко.

Заемете се с блата за тиквения тарт, като пресеете брашното в купа, смесите с пудрата и ванилова захар и към тях нарежете на парченца маслото (студено). Втривайте с пръсти до образуване на трохи и след това чукнете яйцето.

Омесете меко маслено тесто и го разстелете равномерно с пръсти върху стандартна форма за тарт – 28 см диаметър, ниски накъдрени стени и по възможност с падащо дъно. Старайте се тестото да прилепне на равен пласт навсякъде, включително по ръбове и стени.

Приберете за 15 мин във фризер и включете фурната да загрее до 180 градуса. Преди да сложите блата да се пече, или го надупчете с вилица навсякъде, или сложете пласт хартия за печене върху него и бобени зрънца за тежест – целта е да не се навдига.

Печете около 15 минути или докато се зачерви.

Пригответе тиквения крем, като загреете млякото с ваниловата захар, без да го кипвате. Поддържайте слаб до умерен огън и разбъркайте с тиквеното пюре и ваниловата захар.

Разтворете брашното и нишестето в изстиналия бульон от варенето на тиквата (250 мл). Разбийте хубаво с телена бъркалка, за да няма бучки, и налейте към горещото мляко на котлона, към което сте прибавили и тиквеното пюре.

Бъркайте крема непрестанно, докато се сгъсти – около 10 минутки. Добавете маслото и продължете бъркането до разтапянето му.

Тиквеният крем излейте върху блата за вашия тарт и оставете да изстине и стегне. Съхранете в хладилник, като покриете тавичката, а преди сервиране украсете според вашият вкус и въображение.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *