НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- ТЕСТО
- брашно – 250 г
- яйца – 1 бр.
- пудра захар – 60 г
- ванилова захар – 8 г
- масло – 100 г
- КРЕМ
- тиква – 250 г (грамаж на обелена, почистена)
- прясно мляко – 300 мл.
- захар – 125 – 30 г
- ванилова захар – 8 г
- вода – 250 мл от варенето
- масло – 20 г
- нишесте – 2 с.л. с връх
- брашно – 1 с.л. с връх
- ОЩЕ
- захарни перли
- шоколад
- карамелизирана тиква – украса по желание
* мерки и количества
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сложете обелената и почистена от семки и власинки тиква да се свари до омекване. Отцедете я от водата и запазете 250 мл от нея.
Докато тиквата е топла, сипете към нея захарта (125 г за ненатрапчиво сладък крем) и пасирайте на гладко пюре. Захарта ще се разтопи бързо и с това ще го втечни леко.
Заемете се с блата за тиквения тарт, като пресеете брашното в купа, смесите с пудрата и ванилова захар и към тях нарежете на парченца маслото (студено). Втривайте с пръсти до образуване на трохи и след това чукнете яйцето.
Омесете меко маслено тесто и го разстелете равномерно с пръсти върху стандартна форма за тарт – 28 см диаметър, ниски накъдрени стени и по възможност с падащо дъно. Старайте се тестото да прилепне на равен пласт навсякъде, включително по ръбове и стени.
Приберете за 15 мин във фризер и включете фурната да загрее до 180 градуса. Преди да сложите блата да се пече, или го надупчете с вилица навсякъде, или сложете пласт хартия за печене върху него и бобени зрънца за тежест – целта е да не се навдига.
Печете около 15 минути или докато се зачерви.
Пригответе тиквения крем, като загреете млякото с ваниловата захар, без да го кипвате. Поддържайте слаб до умерен огън и разбъркайте с тиквеното пюре и ваниловата захар.
Разтворете брашното и нишестето в изстиналия бульон от варенето на тиквата (250 мл). Разбийте хубаво с телена бъркалка, за да няма бучки, и налейте към горещото мляко на котлона, към което сте прибавили и тиквеното пюре.
Бъркайте крема непрестанно, докато се сгъсти – около 10 минутки. Добавете маслото и продължете бъркането до разтапянето му.
Тиквеният крем излейте върху блата за вашия тарт и оставете да изстине и стегне. Съхранете в хладилник, като покриете тавичката, а преди сервиране украсете според вашият вкус и въображение.