Необходими продукти
телешко месо (гърди или плешка) – 350 – 400 г
прясно зеле – 300 – 350 г
картофи – 2 бр.
моркови – 2 бр.
лук – 1 голяма глава
домат – 1 нарязан на кубчета (или 2 с.л. доматено пюре)
дафинов лист – 2 бр.
черен пипер на зърна – 6 – 7 бр.
кимион – щипка
олио – 2 с.л.
сол – на вкус
пресен магданоз – за поднасяне
Начин на приготвяне
Телешкото месо се нарязва на парчета и се слага в студена вода да заври, като се отпенва за по-чист бульон.
След около 20 минути се добавят нарязаните лук и моркови, дафиновият лист и черният пипер на зърна. Вари се до полуготовност на месото.
Когато омекне леко, се добавят нарязаното на ситно зеле и картофите на кубчета. Супата се оставя да къкри, докато зеленчуците омекнат.
Малко преди края се добавя нарязаният домат или доматеното пюре, заедно с олиото и щипка кимион. Овкусява се със сол и се вари още няколко минути, докато вкусът се балансира.
Телешката зелева чорба се поднася гореща, поръсена с пресен магданоз.
Зелевите супи са сред най-старите славянски ястия, като първите записани рецепти датират от X век. В България вариантите са многобройни – с прясно зеле, с кисело зеле, с пилешко или телешко, застроена или бистра. Чорбата се приготвя най-вече есента и зимата, но присъства на трапезата през цялата година, тъй като е евтина, хранителна и полезна за храносмилането./gotvach.bg
