Телешко варено 

Необходими продукти:

  • телешки джолан – около 700 г
  • моркови – 2 бр.
  • картофи – 3 бр.
  • целина – 50 г
  • лук – 2 глави малки/ 1 голяма
  • бахар – 3 зърна
  • черен пипер – 6 зърна
  • сол – 1 щипка морска
  • магданоз – ½ връзка
  • селъри – 1 бр. желина стебла/
  • черен пипер млян – 1/2 ч.л.
  • дафинов лист – 1 бр.
  • домати – 3 с.л млени или на кубчета

Начин на приготвяне:

Подготвяме си зеленчуците, като белим морковите, картофите, лука и целината. Нарязваме ги на по едри парчета, отделяме ги настрани, като е добре картофите да поставим в съд със студена вода, за да не потъмнеят, а и така ще се отмие част от нишестето и бульона впоследствие ще стане по бистър.

Обелките от зеленчуците ще ги ползваме за бульона.

Крайчетата на целината, обелките на морковите, дръжките на магданоза и „дупетата“ на лука слагаме в тенджера заедно с телешкото, щипка морска сол, зърната пипер и бахар, наливаме около 2 литра студена вода и слагаме на котлона.

Когато водата кипне, котлонът се намалява и се оставя да ври на средна степен, като се внимава – водата трябва да покрива месото, ако се налага, се долива още. Междувременно се отпенва образувалата се пяна.

След около час и половина вадим месото, а бульона прецеждаме.

Връщаме прецедения бульон в тенджерата, добавяме месото, нарязано на парчета, кокала може да премахнете или да сложите и него, по ваш избор, слагаме нарязаните зеленчуци и доматите, доливаме още малко вода, така че да покрие продуктите, подправяме с дафинов лист, черен пипер млян, малко сол, ако е необходимо, и оставяме да къкри отново до омекване на зеленчуците.

В края на готвенето поръсваме със свеж магданоз и сервираме вкусното телешко варено. gotvach.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *