Отрежете краищата на тиквичката. Измийте я хубаво. Рендосайте я и оставете за 15 минути да престои, за да се отцеди част от водата. След това, взимайте малко от тиквичките и ги стискайте с двете ръце, все едно оформяте топка от тях, защото те съдържат много вода и само така, може да я отстраните.
Сложете изстисканите от водата тиквички в купа. Нарежете пресният кромид лук на малки колелца и го сложете в купата.
Добавете изварата и яйцата.
Овкусете със сол на вкус, черен пипер и задължително чубрица (тя пасва идеално на тиквените кюфтенца). Поръсете с брашно, колкото да се получи каша, защото сместа не трябва да е прекалено водниста.
Сложете тиган на котлона и налейте на дъното олио. Изчакайте олиото да се сгорещи добре. След това, с лъжица, гребвайте по малко от сместа и слагайте в тигана, да се пържи.
За още по-неустоим вкус, поднесете пържените тиквени кюфтета с кисело мляко. Ако обичате чесън, може да добавите 1 скилидка чесън (нарязан) в млякото.