Продукти:
250 г бишкоти
1/2 кг маскарпоне
150 г захар
6 жълтъка
3 белтъка
150 мл. марсала
100 мл. кафе
30 г какао
1/2 ч.л. сол
Класическото тирамису се приготвя като белтъците (3 бр) се разбиват със солта (1/2 ч.л.) до получаването на гъст сняг. Тя се покрива с фолио и се поставя в хладилника.
В друга купа се разбиват жълтъците (6 бр) със захарта (150 г) до побеляване. Щом се получи гъста и бледа смес, се добавя маскарпонето (1/2 кг) и се разбърква бавно и внимателно с тел. Към получения гладък крем се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно с шпатула, като се бърка само в едната посока, за да не се загуби обема на сместа. Тя се завива с фолио и се поставя в хладилник за десетина минути.
През това време се приготвя сместа за напояване на бишкотите. За целта в дълбока чиния се смесват марсалата (150 мл.) и горещото кафе (100 мл.). В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. Подреждат се в тавичка, така че да покрият дъното. Напоените бишкоти се заливат с част от крема, той се заглажда с лъжица и следва отново ред напоени бишкоти. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.
Тирамисуто се покрива с фолио и се поставя в хладилника за час. След това се изважда и се поръсва обилно с какао (30 г). Нарязва се на парчета и се сервира.