
Съставки
За блата:
- 6 яйца
- 160 г масло
- 160 г натурален шоколад
- 220 г захар
- 170 г брашно
- 30 г нишесте
За крема:
- 200 г сметана /30% – 36% масленост/
- 200 г мляко
- 5 жълтъка
- 100 г захар
- 500 г натурален шоколад
- 200 г сметана /30% – 36% масленост/ – разбита
За сиропа:
- 100 г захар
- 100 г вода
- 50 г уиски / или ликьор по избор
Начин на приготвяне
1. Разбийте маслото заедно с половината захар до пухкав крем. След това прибавете жълтъците. Разтопете шоколада и го добавете към сместа, а след това на части сипете брашното, пресято заедно с нишестето.
2. Белтъците разбийте на сняг с другата половина от захарта. Накрая прибавете и тях. Изсипете сместа във форма за торта или ринг с диаметър около 24 см.
3. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса, приблизително време 40 минути. Проверете с дървен шиш или леко потупване по кората, за да се види дали се движи.
4. Направете сиропа като загреете захарта с водата. След като заври, оставете 3 – 4 минути. Сложете алкохола и охладете на стайна температура.
5. За крема загрейте млякото, сметаната и захарта. След като сместа заври, налейте я на струя върху предварително разбитите жълтъци. Върнете я на котлона до леко сгъстяване на крема, при непрекъснато бъркане, за да не се пресече.
6. Прецедете в съд, който сте поставили върху водна баня с лед, за да може да свали температурата. Разтопете шоколада. Смесете с готовия крем на няколко пъти, за да се поеме добре. Охладете до около 28 градуса.
7. Прибавете ледено студена разбита сметана и преминете към сглобяване на тортата.
8. Разрежете блата с нож за хляб на 2 равни части, като може да отстраните капака при неравности. Сиропирайте с готовия сироп и слепете с крем.
9. Може да заделите една част от крема за измазване на тортата, след изваждане от формата или да оставите ефекта „гола торта“. Приберете в хладилник за поне 12 часа.
10. Украсете с бонбони трюфел или с настърган шоколад с белачката. Поръсена с какао е класика. gotvenezanachinaeshti.com