
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- тортелини – 300 г (пълнеж по избор)
- домати – 4 – 5 бр.
- зехтин – 50 мл.
- моркови – 1 бр.
- лук – 1 глава, малка
- риган – 1 с.л. или на вкус
- сол – на вкус
- моцарела – 200 г прясна
- ементал – за поръсване(или кашкавал)
- бяло вино – 60 мл
- босилек – 3 – 4 пресни листа
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелете доматите моркова и лука. Нарежете на парченца и поставете в блендер, докато се смелят на фина кашичка.
Загрейте зехтина и запържете смелените зеленчуци с бялото вино, сол и риган на вкус, докато сосчето се редуцира и замирише приятно (около 20 минути на умерен до тих огън).
По желание може да добавите и една две настъргани скилидки чесън.
Сварете тортелините според указанията на пакета и отцедете от водата. Хубаво е да останат ал денте.
Смесете пастата с доматения сос и прехвърлете в тавичка. Отгоре поръсете с ементал или кашкавал – колкото повече, толкова по вкусно.
Подредете моцарелата на парченца върху всичко друго и запечете до разтапяне на сирената в загрята на 200 градуса фурна.
Украсете с листа пресен босилек и поднесете ястието топло.
Тортелините на фурна са готови.