НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- ЗА ТЕСТОТО
- масло – 250 г или маргарин
- пудра захар – 80 г
- ванилова захар – 20 г
- брашно – 450 г
- олио – 2 с.л.
- ЗА ОВАЛВАНЕ НА МАСЛЕНКИТЕ
- пудра захар – според нуждите
- ванилова захар – 10 г
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбийте с миксер маслото, пудрата захар и ваниловата захар.
Добавете олиото и разбъркайте всичко с миксер.
След това постепенно добавете брашно и замесете тесто.
Разстелете тестото върху набрашнена повърхност и го разделете на 6 части, оформяйки топчици. Развийте всяка топчица с ръце в по-тесен и по-дълъг фитил. Нарежете всеки фитил с желаната дължина. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене.
Печете в добре загрята фурна на 130°C за 20 минути, като внимавате да не загорят, за да запазите бледия цвят.
За овалването на маслените сладки:
Изсипете пудрата захар в купа, добавете ваниловата захар, разбъркайте и оваляйте горещите домашни сладки в тях.
Сервирайте масленките и им се насладете.
Съвет: Приготвените по този начин турски сладки могат да се съхраняват до две седмици.
Ако искате да стоят по-дълго и по-вкусни, сложете ги в метален или пластмасов съд.
Първо, поставете пергаментната хартия, подредете масленките, след това ги покрийте отново с пергаментова хартия и ги подредете последователно. Затворете добре с капак.