Необходими Съставки
масло – 100 г
сол – 1/2 ч.л.
брашно – 2 ч.ч. (по 200 мл)
яйца – 4 броя
вода – 500 мл
ванилия – 1 прахче
ядки – смлени, за декорация
олио – за пържене
за сиропа
захар – 350 г, за сиропа
вода – 500 мл
лимони – сокът на 1/2 лимон
ванилия – – 1 прахче
* мерки и количества
Сложете 500 мл вода заедно с маслото и солта да заврат в тенджера. Сипете брашното наведнъж и бъркайте интензивно за около 6 минути.
Оставете тестото да поизстине за 5 минути. След това прибавете 1 по 1 яйцата и бъркайте с тел, докато тестото се хомогенизира.
Загрейте мазнина за пържене в тенджера. Вземайте от тестото малки топки и с помощта на навлажнено кутре им пробивайте малка дупка в средата.
Слагайте турските понички да се пържат до зачервяване от двете страни. Веднага щом ги извадите, ги пускайте в студения сироп. Той се вари от последните 4 продукта и се оставя да изстине.
Поднесете поничките студени.