Турски сладкиш с кисело мляко

Необходими Съставки

яйца – 3 броя

брашно – 1 1/2ч.ч.

грис – 1 1/2 ч.ч.

захар – 1/2 ч.ч.

кисело мляко – 1 1/2ч.ч.

олио – 1/2 ч.ч.

бакпулвер – 1 пакетче

ванилия – 1 прахче

орехи – 1/2 ч.ч. натрошени

вода – 4 ч.ч., за сиропа

захар – 2 ч.ч.

ванилия

лимони – настъргана кора от 1 лимон

кайсии – няколко отцедени, от компот

кокос – стърготини, за поднасяне

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта до побеляване, прибавете олиото, а след него и киселото мляко. Разбъркайте добре и постепенно добавете брашното с бакпулвера и гриса.

Щом сместа се хомогенизира сипете ванилията и разбъркайте с орехите. Изсипете сместа в намазнена и набрашнена тава. По желание сложете отгоре няколко отцедени кайсии от компот. Сложете сладкиша да се пече в предварително загряна на 180 градуса до зачервяване.

Смесете в съд на котлона водата, захарта, ванилията и настърганата лимонова кора. Оставете сиропа да поври за 10 минути. Оставете го да се охлади напълно.

Залейте готовия и още горещ сладкиш със студения сироп и го върнете отново във вече изключената фурна за около 5 минути. След това го извадете и оставете да се охлади. Нарежете на парчета и поднесете с кокосови стърготини.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *