НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за тестото:
3 яйца
1 белтък
3-4 с.л. кисело мляко
1/2 к.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая
500 – 600 г брашно приблизително
за плънка:
1/2 ч.ч. смесени олио
мас
масло
сирене
за намазване:
1 жълтък смесен с олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В купа наливаме прясно мляко леко затоплено. Сипваме мая, 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Разбъркваме и завиваме с фолио и оставяме да се активира маята за 15-20 минути. В голяма купа за замесване на тестото, разбиваме 3 яйца и 1 белтък. Прибавяме 3-4 с.л. кисело мляко, сол и олио. Прибавяме към тях активираната мая с прясно мляко. Разбъркваме и с брашно, колкото е необходимо, замесваме тесто, което завиваме и оставяме за 15 минути на стайна температура. Разделяме тестото на 4-5 топки и всяка разточваме тънко. Намазваме с четка със смесените олио, мас и масло и поръсваме сирене. Подреждаме листите един върху друг и после нарязваме заедно на няколко ленти. Всяка усукваме и подреждаме в тава на разстояние. Оставяме на топло да втаса хубаво. Намазваме тутманика със смесени жълтък и малко олио и печем на 180 градуса до златисто.