Търсеният имот под наем в София: Двустаен, в южните квартали, за 750 лв.

Най-търсеният имот под наем в София е двустайно жилище с площ около 55-65 кв. м. А най-предпочитани са южните квартали на столицата, където средният наем е около 750 лв. на месец, сочи анализ на брокерски агенции.

При наемите има известна зависимост от учебната година на студентите. Точно преди началото на лекциите търсенето е най-голямо, наемодателите са наясно със ситуацията на пазара и затова не са склонни да свалят цената на имотите си.

В този период от годината търсенето на качествени имоти не е задоволено на 100%. „Имоти има, но доколко предлаганите отговарят на съотношението цена – качеството е друг въпрос. Затова често идва момент, в който наемателят прави компромис в някое отношение от своето търсене – било то с локация, цена или качество (обзавеждане)”, коментират брокери на недвижими имоти.

Това обаче може да бъде причина за по-ранното освобождаване на апартамента в период, в който има повече предлагане, отколкото търсене, с цел студентът да се премести в по-добър имот на по-ниска цена. Компромисното наемане на имот през септември често води до предсрочното му освобождаване през по-спокойните месеци като януари и февруари, когато за собствениците е значително по-трудно да намерят наематели.

„Затова съветваме всички наши наемодатели да подхождат по-внимателно при определянето на цената и избирането на наематели”, коментира Цвети Станкова от компания за недвижими имоти.

Пазарът във високия сегмент навлезе в напълно нов етап от своето развитие, настигайки най-високите световни стандарти при наемане на луксозни имоти.

„Причина за тази радикална промяна в големите градове на България е наличието на нови комплекси и сгради, които бяха завършени през последната година”, заяви Михаела Донковска от компания за луксозни имоти. Самите здания архитектурно и визуално покриват желанията на най-взискателните клиенти. Те искат да живеят в среда с високо ниво на сигурност и почти никога не правят компромис с този критерий при своя избор.

„Наличието на паркомясто е абсолютно задължително и имоти без такова малко по малко излизат от категорията „лукс”, освен ако не са в емблематични за града сгради. Днешните наемодатели разбират и потребността от използването на интериорни дизайнери при завършването и обзавеждането на своите имоти, и инвестират в това. Така на пазара се появяват имоти под наем, които са безупречни и провокират буквално мигновен интерес, който в рамките на седмици завършва със сделка. Причината за това явление е, че наистина качествените и луксозни имоти остават лимитиран брой”, пояснява Донковска пред „Труд“.

Според нея има промяна в поведението на наемателите във високия сегмент. „Говорим вече за ново поколение наематели на луксозни имоти – наематели, които имат много конкретна представа за средата, която биха обитавали, и за които „лукс” не е разтегливо понятие. За щастие и пазарът в големите градове е готов и зрял, за да ги посрещне и настани”, заяви тя.

Наемателите трябва да бъдат бдителни, ако хазяинът на жилището поиска предплата, която да остане в него, без да е показал нотариален акт или пълномощно от собственика. За всяко капаро или плащане е необходимо да изисквате платежна разписка, съветват брокери на имоти.

Според експертите основната грешка, която допускат много наемодатели, е да определят цена на имота, която е с 10-25% над реалната. В такъв случай дори да намерят наемател е много вероятно след няколко месеца той да освободи жилището.

„От сделки със завишен наем имат полза само брокерите и агенциите, защото ще получат по-голяма комисиона, а апартаментът ще бъде отново на пазара след няколко месеца, когато наемателите ще го освободят заради неадекватната цена. Това са загуби, както за наемателя, така и за наемодателя, тъй като наемателите ще трябва да платят още една комисиона за новия апартамент, а наемодателите ще имат свободен апартамент в по-слаб сезон”, предупреждават експертите.

Сделките с имоти в четири града в страната са нараснали с над 20% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, сочат данни на Агенцията по вписвания. В 21 от населените места се наблюдава повишение на сделките от над 10%.

Начело в класацията по ръст е Панагюрище, където са отчетени 203 сделки за периода от 1 април до 30 юни, което е с 48,18% повече спрямо второто тримесечие на 2018 г. Нарастване от 25,81% има в Свищов, докато повишение от 25% и 20,93% се отчита в Бяла Слатина и Своге.

Макар и с малък брой сделки, ръст от над 15% има и в Радомир, Тервел, Кубрат, Нова Загора, Чирпан и Първомай. Двуцифрени нараствания в покупко-продажбите на имоти се наблюдават и в Провадия, Белоградчик, Сандански, Велики Преслав, Габрово, Кърджали, Ихтиман, Горна Оряховица и Смолян, както и в по-големите пазари Стара Загора и Пазарджик.

В София сделките с имоти нарастват с 8% спрямо същия период на миналата година.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *