Училищата в Гърмен с 36 маломерни паралелки, третокласниците в Долно Дряново само 9 от нужните 16

8 искания на училищни директори за маломерни паралелки одобриха на последното си заседание общинските съветници в Гърмен.

Обединените училища в с. Дъбница, Долно Дряново и Дебрен, основните училища в Огняново, Горно Дряново и Хвостяне, и средното училище „Й. Йовков“ в с. Рибново успяха да си издействат общо 36 паралелки с по-малко от предвидените по норматив ученици. Съгласно Приложение 7 от Наредбата за финансиране на институциите в системата за предучилищното и училищното образование в подготвителна група трябва да има поне 12 деца, от 1-и до 4-и клас минимумът е определен на 16 ученици, а от 5-и до 12-и клас – 18.

С по-малко ученици тази есен ще бъдат паралелките на 1-и, 2-и, 8-и и 10-и клас в Дъбница, 3-и, 4-и и 7-и клас в Огняново, 1-и, 3-и, 4-и, 5-и и 7-и клас в Горно Дряново, всички паралелки от 2-и до 7-и клас в Хвостяне и по 2 паралелки от 1-и, 3-и и 5-и клас в школото в Дебрен. В с. Рибново маломерни ще бъдат 2-те паралелки в 3-и, 9-и и 10-и клас, и една от 8-и клас. Това училище е средищно, единствено в населеното място, а прогнозният брой на учениците в него тази есен е най-голям в общината – 481 деца.

Най-малко ученици ще има в третокласната паралелка на с. Долно Дряново, за която съветниците се съгласиха да остане при  9 ученици и недостиг на 7 деца. Маломерни тук ще бъдат тук и паралелките в 1-и, 8-и, 9-и и 10-и клас. Освен от Долно Дряново в това училище учат още деца от Крибул и Крушево.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *