„Файненшъл таймс“: Борисов обвинил Рюте, че иска да е „полицаят на Европа“

есточеният дебат за бюджета и кризисния фонд, създаден в Европейския съюз заради коронавируса, е бил съпътстван от нападки към нидерландския премиер Марк Рюте. Сред нападналите го според дипломатически източници е и българският му колега Бойко Борисов, обвинил Рюте, че иска да е „полицаят на Европа“, пише „Файненшъл таймс“.

Източниците на авторитетния вестник уточняват, че Борисов има предвид опита на Рюте да си даде сам правото да решава дали плановете за национални реформи на държавите в ЕС са достатъчно амбициозни, за да бъде оправдана европейската финансова подкрепа.

Въвеждането на национални планове за реформи е част от предложенията на Европейския съвет, изложени от председателя му Шарл Мишел в опит да бъдат убедени северните държави да приемат размера на седемгодишния бюджет на ЕС и отпускането на грантове и заеми за най-тежко засегнатите икономики. Нидерландия обаче иска възможност за вето, ако се покаже, че дадена държава не извършва икономически реформи, искани от нея.

Пред журналисти Рюте каза след вечерята, че след исканията му колегите са останали по-скоро раздразнени, но настоя, че всички държави се „борят за възгледите си.“

Този спор показва измеренията на разделенията в ЕС за икономическата политика и за безпрецедентното поемане на общ дълг на капиталовите пазари – 750 млрд. евро.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *