Необходими продукти:
| крехко свинско от бута | 1 кг |
| кашкавал | 50 г |
| кромид лук | 7-8 глави |
| Чесън | 2 глави |
| краве масло | 60-70 г |
| червено вино | 300 мл |
| зелени чушки | 4 |
| яйца | 5 |
| Кимион | 1/2 ч.л. |
| смлян черен пипер | |
| сол |
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на дребни късчета.
• Прехвърлят се в купа.
• Поръсват се с кимиона, солта и черния пипер.
• Разбъркват се със ситно нарязаните лук, чесън и чушки.
• Покриват се със „свежо“ фолио.
• Купата се оставя в хладилник за една нощ.
• На дъното на всяко гювече се поставя по парче краве масло.
• Отгоре се разпределя сместа.
• Виното се сипва по равно във всяко гювече.
• След което се похлупват с капак или алуминиево фолио.
• Гювечетата се поставят да се запекат във фурна на 200 С.
• Малко преди да се извадят, всяко се залива с по едно разбито яйце.
• Отгоре се поръсва с кашкавал.
• Хайдушкото гювече се допича без капак до готовност.
