Хляб с маслини и сушени домати

Продукти

1/4 ч.ч. топла вода
1с.л. захар
7 г суха мая
1/2 ч.ч. топло прясно мляко
3 с.л. зехтин
2 яйца
2 ч.л. сол
3 ч.ч. брашно + още за разточване

За плънката:
1/2 ч.ч. сушени домати, предварително накиснати в зехтин
1/2 ч.ч. маслини
100-150 г кашкавал
босилек
зехтин от сушените домати за намазване

Начин на приготвяне

В купа се смесват водата, маята, захарта и 2-3 с.л. брашно. Разбърква се добре и се оставя да втаса (около 10-15 минути). В друга по-голяма купа се изсипва останалото брашно. Прави се кладенче в средата и се слагат яйцата – предварително леко разбъркани, топлото мляко, зехтина, солта и втасалата смес. Бърка се първоначално с лъжица, след това с ръце се замесва гладко и еластично тесто. Прехвърля се в намазана със зехтин купа. Отгоре тестото също се намазва със зехтин. Покрива се с фолио и се оставя на топло, докато удвои обема си.

През това време се приготвят продуктите за плънката. Доматите се изцеждат от зехтина и се нарязват. Маслините се почистват от костилките и се нарязват на кръгчета. Ако използвате пресен босилек – и той се нарязва (нямах пресен и сложих сух).

Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност. Разточва се на правоъгълник. Намазва се със зехтина, в който са били сушените домати. Поръсва се равномерно с маслините, доматите и босилека. Навива се по дължина като руло. Прехвърля се върху покрита с хартия за печене тава (тази към фурната е най-удобна). С остър нож рулото се разрязва на половина по дължина, почти до последния най-долен слой. Двата края се извиват под формата на буквата S. След това се подпъхват под тестото, така че да заприлича на 8-ца. Така оформеното хлебче се поставя в изключена предварително загрята на 50 градуса фурна. Покрива се с кърпа или фолио и се оставя да втаса още веднъж за около 20 минути.

След това се изважда от фурната, която отново се загрява до 180’С. Хлябът се пече за 35-40 минути, като към 20-та минута от печенето се поръсва с настъргания кашкавал.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *