Сланината е много здравословен продукт, но не всеки може да я консумира, съобщава д-р Елена Соломатина. Тя разкрива и кой трябва да изключи тази храна от диетата си и защо.
Кой не трябва да яде сланина?
Първо, децата под 3 години и възрастните хора над 70 години не трябва да ядат сланина. Тя представлява концентрат от мазнини, за чието храносмилане е необходима зрялост на ензимите и нормалното функциониране на жлъчния мехур.
При малките деца храносмилането е все още не е балансирано, а по-възрастните често имат проблеми с жлъчната секреция. Тъй като храносмилането на мазнини увеличава натоварването на панкреаса и черния дроб, то също е противопоказано при холецистит, остър панкреатит, язва на стомаха и дванадесетопръстника и обостряне на гастрит.
Полезни свойства на сланината
„Един от полезните продукти според учени от Мюнхенския университет е свинската мас. Експертите успяха да докажат, че свинската мас е не само вкусна, но и необходим хранителен продукт за нашето тяло. Използването на микробиологични технологии позволи на немски учени да определят наличието на арахидонова киселина, основният компонент на витамин F, в свинската мас“, казва д-р Соломатина.
Тази киселина, по-специално, се намира в ензимите на сърдечния мускул и участва в липидния метаболизъм. Други киселини, съдържащи се в продукта, насърчават образуването на добър холестерол и помагат за разграждането на лошия холестерол, предотвратявайки развитието на атеросклероза. А съдържащата се в сланината мононенаситена олеинова киселина предотвратява окисляването на чернодробните и бъбречните клетки.
„Немските учени не само поставят сланината наравно с храните, съдържащи здравословни мазнини, но и препоръчват яденето на свинска мас в малки количества на пациенти със сърдечни заболявания. А канадски специалисти от Висшето медицинско училище в Торонто успяха да докажат, че свинската мас помага за премахването на токсичните съединения от тялото ни“, казва още д-р Соломатина.
Експертът допълва, че този ефект се постига благодарение на високото съдържание на антиоксидантни съединения в свинската мас, които могат не само да премахнат токсините, но и да намалят риска от развитие на рак.
Благодарение на наличието на витамини А и Е в сланината кожата ни става по-здрава, придобива здравословен тен, кръвообращението и регенерацията на клетките се подобряват.