Цацаров: Очаквам напрежение да съпътства утрешния избор на Иван Гешев

„Очаквам напрежение да съпътства утрешния избор на Иван Гешев за главен прокурор на България. Това е изкуствено създадено напрежение”. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

„Напрежението и протестът е опит за политически натиск. При най-първите протести, когато беше открита процедурата за избор на главен прокурор, един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск. Той се казва Христо Иванов“, заяви Цацаров.

Той коментира още, че призивите на Росен Плевнелиев Румен Радев да не подписва указа са неприемливи. „Всеки има право на мнение. Същевременно и аз имам право мнение и казвам, че не приемам този призив на Плевнелиев. Такова изказване е крайно неприемливо“, отсече главният прокурор.

Цацаров не се съгласи и с твърдението, че хиляди хора протестират срещу кандидатурата на Гешев. „Не отричаме, че има хора, които протестират по убеждение, но не съм съгласен с определението за хиляди хора. Всеки има право да протестира, стига той да не е иницииран по някакъв начин“, заяви Цацаров и припомни, че кандидатурата на Гешев е предложена от прокурорската колегия, която е решила да бъде професионална.

„Има право и министърът на правосъдието да издигне кандидатура. Тогава щяхте да ме питате защо изпълнителната власт се намесва в съдебната власт“, заяви той и увери, че не се случва нищо необичайно.

„Случва се това, което беше разписано в Закона за съдебната власт по предложение на Христо Иванов, когато беше министър на правосъдието. Някак си ми се струва неестествено да протестираш срещу нещо, което се случва по процедура, която ти самият си предложил. Искахме реформа, ето я реформата“, каза още той и коментира думите на Лозан Панов, който, цитирайки Илфи Петров е каза, че съдебната власт е давеща се. „Ако той се чувства давещ се – ок, аз лично не се чувствам такъв“, заяви главният прокурор.

Той посочи още, че докладът на ЕК е обективен и позитивен. „Намирам го като доклад, който оценява по достойнство българските усилия. Намирам го като много добра и позитивна оценка за всичко, което е направила изпълнителната и съдебна власт. Известно ми е, че докладът причинява и болка в някои политически среди и сред мои колеги в съдебната палата, но не мога да им помогна“, коментира още той.

По отношение на задържаните във вторник  в Несебър кандидати за кмет и общински съветници, Цацаров обясни, че обвиненията срещу тях са за купуване на гласове.

„Задържането е след разрешение на Централната избирателна комисия. Всички тези действия не заличават качеството на кандидатите като такива. В крайна сметка това е нашият отговор на купуването на гласове. Разрешението за задържане позволява да ги задържим до 72 ч. и да ги изправим пред съд. Може би в четвъртък от Специализираната прокуратура ще дадат брифинг. Не се знае още какви ще са обвиненията на петимата задържани и дали ще се наложи ново искане за снемане на имунитети срещу други кандидати“, каза още той.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *