НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
гъби – 300 г Печурки
чесън – 2 големи скилидки
магданоз – 6 стръка
зехтин – около 60 мл
сол – на вкус
майонеза – за поднасяне (по желание)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Накълцайте или настържете чесъна на фино ренде. Наситнете и листата на пресния магданоз и смесете със зехтин и сол.
Премахнете пънчетата на гъбите. За да почистите шапките – или ги обелете, или забършете с влажна кърпа. Гъбите не се мият, за да не се напоят с вода!
Загрейте тиган с широко дъно на силен огън. Намазнете го с малко зехтин, без да прекалявате с мазнината – няма да пържим гъбите, а ще ги запечем за кратко.
Сложете шапките от печурки първо с отвора надолу и печете, докато хванат загар. Тъй като огънят е силен, това става бързо. Не трябва да се чака гъбите да се свият или да започнат да отделят сокове, трябва да ги запазят вътре в себе си и да бъдат сочни и крехки при консумация.
Обърнете и запечете за кратко и от другата страна. Ако във вдлъбнатините се събере течност, оставете си я вътре. Поръсете със зехтин отгоре и леко посолете (почти непосредствено преди да извадите от тигана).
Подредете печените печурки в чиния и намажете с помощта на силиконова четка с магданозено-чесновата смес. Може да поръсите с още зехтин и сол при нужда.
Поднесете с лъжица майонеза – много подходяща комбинация!
Бързо и лесно мезе за вино, което е подходящо дори за изискани поводи – цели гъбки на тиган с чесън и магданоз