Цените на зеленчуците и плодовете на пазара и в магазините в Благоевград се изравниха, доматите отново удариха 2,50 лв.

Цените на зеленчуците и плодовете се изравниха в магазините и на пазара. В средата на август доматите вървят средно между 1,30 до 2,50 лв. килограма. Във вчерашния пазарен ден на зеленчуковия пазар в Благоевград се беше излял рогът на доматеното изобилие. На сергията на Вангелия Пържова имаше три вида домати с минимална разлика в цените. По 2 лв. се предлагаха тези от сорт „Розово сърце“, 1,80 лв. – „Розова магия“, и 1,60 лв. малко по-дребни домати, раснали без колци, обясни любезната продавачка. Тя е производител и гледа 8 дка домати в село Покровник. Оранжерията правила 3 години, докато събере пари, помогнали и двамата синове, които заделили от спестяванията си, докато били на гурбет в Англия и Холандия. Първата реколта била миналата година, но парите от продажбата стигнали за няколко месеца.

„През зимата се хванах на работа като готвачка в едно заведение, за да изкараме за прехраната. В земеделието е много труд и много разходи. Да вържеш, да плевиш, да поливаш – всеки ден работи помпата, защото сме на капково напояване. Работата не ме плаши. Двамата ми синове по време на пандемията бяха тук и ми помагаха, но наесен отново ще си стегнат багажа и ще заминат на гурбет. Лошото е, че нищо не се прави, за да останат младите хора в България, държавата е мащеха. Ако не бях на тези години, и аз бих заминала в чужбина“, казва 58-годишната жена. Тази година се радва на добра реколта, но за другата не смее и да помисли как ще се справи, като не вижда никаква подкрепа от държавата.

Чушки и домати собствено производство предлагаше пенсионерката Мария Михалкова, която има 1 дка градина в село Айдарово. Големите розови домати ги предлагаше на 2,50 лв., които били стар сорт, който сади от години. Имаше и по-евтини – по 2 лв. Не счита, че продажната цена е висока, тъй като и разходите са големи. Доматите се поливат почти всеки ден в жегите, а водата е скъпа. 

 Да изкара някой лев на пазара е застанал Стоил Мишков от село Рилци, който предлагаше розовите домати по 1,60 лв. и 1,80 лв., червените вървят между 1,40-1,60 лв., с тенденция да паднат до 1,20 лв. Има и сорт „Ръгби“, които са по 1,30 лв. За помощница бе взел внучката, за да се учи на труд от малка. „В по-силен пазарен ден си докарвам до 100 лв., но конкуренцията е голяма”, признава Мишков.

До неговата сергия продаваше производителката Пенка Петрова, която има оранжерия  в село Градешница. Тя предлагаше чушки – червените са по 2,20 лв. правите и 1,80 лв. – кривите, а зелените по 1,60 лв. килото. Лютите чушлета 4 лв. за килограм,  краставиците вървят между 0.80 лв. и 1,20 лв. според това дали са прави, или криви. Жената беше готова да свали цените, за да може да продаде последното, което й  е останало, и да си ходи.

Пъпешите също държат висока цена – между 1,50-1,60 лв. килото. Един средно голям пъпеш на благоевградския пазар излиза 3 лв. Има и по-евтини –  по 1,20 лв. килограма, които нито имат търговски вид, нито са сладки. По 1 лв. килограма предлагаха пъпеши от сорта „Медна роса“ трима млади търговци, които признават, че са прекупвачи. Освен пъпеши продаваха и праскови по 1,50 лв. килограма, които купили на борсата в село Кърналово.

Пълна екзотика на пазара са ягодите за 6 лв., които предлага Стойна Маркова от Кресна. Макар че сезонът им отмина, тя казва, че и в момента бере ягоди от градината, които макар и по-дребни, ухаят ароматно. Продаваше и арония по 4 лв. за килограм. „Много е полезна за хипертониците”, споделя жената и допълва, че имала преди години оранжерия, но се появили много мишки и охлюви и затова се отказала. Затова предпочела да гледа 1 дка ягодова градина на открито, която й е напълно достатъчна, защото изкарва плодове от пролетта до есента. На пазара имаше и дини гиганти, които се предлагаха по 0,80 лв. килограма, колкото е цената и в магазините. Кочан прясна царевица пък се харчеше от 50 до 80 стотинки, което също се виждаше скъпо на по- възрастните клиенти, които са дошли на пазара с точен разчет колко да похарчат от мизерните си пенсии.

 БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *