Нова ценова тояга удари благоевградчани, след като последните дни цените на месото полудяха. 1 килограм кайма „Стара планина“ вече гони 10 лв. В магазина на популярния месар Борислав Киройчев тя се продава на 9.50 лв., а 1 кг кайма „Милица“ е 8.10 лв., или с 1 лв. повече, отколкото преди месец. С 5 стотинки са поскъпнали кюфтетата и кебапчетата от 60 грама, които вече са 49 стотинки, а тези от марката „Стара планина“ със същия грамаж са 56 стотинки, или със 7 стотинки нагоре скок само за месец. С повече от 1 лв. се е увеличила цената на килограм свински врат, който сега се предлага за 12.70 лв., а само преди месец цената му беше 11.60 лв. Свинската плешка е на цена 9.25 лв., а миналия месец беше 8.28 лв. С близо 1 лв. по-скъпи са и гърдите с кост – 9.20 лв., а през октомври бяха на цена 8.25 лв. Килограм свински врат се търгува на 12.70 лв., преди месец беше 11.60 лв. С 1 лв. е поскъпнал свинският шол, който е на цена 9.50 лв., беконът е 10 лв., контрафилето е 11.30 лв., а свинското бонфиле удари рекордна цена от 15.40 лв. Килограм пържоли от свинско филе се продават на 11.30 лв., а от котлети на 10.10 лв. Възходящата градация на цените има и на субпродуктите и колбасите.
„Цените непрекъснато растат. Страх ме е да вляза вече в магазина, но нали нещо трябва да сготвя. Предпочитам да ми смелят на място кайма, за да съм сигурна, че в нея има месо, а не черва“, обясни благоевградчанка, която пазарува в кварталния магазин. Поръчва си кило и половина от свинската плешка, малко сланина, за което плаща 16.40 лв. „Ще разпределя каймата в пликчета и така ще изкарам един месец. Абе то и месото вече не е вкусно, нали му слагат хормони. Но и бобът стана скъп – вече 7 лв., почти колкото месото“, прави сметка жената и добавя, че не вижда смисъл да обикаля другите магазини, тъй като и там цените са същите.
„Ще видиш какво се стане със свинското около Коледа. Същото като на Великден – ще ни залеят само внос. Изядохме замразеното месо от Испания, от Америка. Само боклуци ядем. А нашите прасета ги заклаха заради африканската чума. Няма чума, има политика, и тя е да се пречи на чичо от село“, разсъждава Георги Кощанов, който вчера е изкарал трите си козички на продан на животинския пазар в Благоевград. Търси по 100 лв. на коза, но накрая ще ги продаде за „кой колкото даде“. „Само че пазарлък става, ако има купувачи, а вчера такива липсваха. Българите сме по свинското, на ти сега скъпо свинско с хормони. Ще чакам до 12 ч. на обяд и разтурям пазара. И миналата сряда нищо не продадох“, добавя Кощанов.
До двете си козички е приседнал на сгъваемо столче 80-годишният Серафим Йорданов. „Аз им терам по 80 лв., ама никой не дава. Няма мющерии“, казва възрастният човек, който разчита на пенсията от мината. „Жена ми Мария сега е на зеленчуковия пазар, дано да продаде ябълките“, надява се той и като вижда, че няма купувачи, подкарва двете кози към ранчото си покрай река Струма, където ги извежда на паша.
Не се намират мераклии за козите и пръча на пастира Иван от село Лешко, който ги предлага директно от пикапа. „Имам стадо от 19 кози, 26 овце и 6 крави“, казва той. „Ами значи си богат, имаш крава – пиеш мляко“, шегува се друг търговец. „Не е така. Млякото ми го изкупуват по 40 стотинки. И ако ти кажа, че това е един от тия, дето казват, че имат мандри. Ама какво да се прави… Козите ми са породисти, продавам ги за 120 лв., пръча за 150 лв. Масрафът ми е голям. По половин килограм фураж давам на коза през ден“, добавя животноводът. От големи разходи се оплаква и Искра от с. Обел, която е докарала за продан една овца. Търси й 150 лв., а овцата е 60 кг.
„Ама никой не купува. Аз имам 4-5 овце, ама са гледани, чисти, здрави. Младите не искат овче, защото им мирише. Ядат боклуци – вносно свинско месо, ГМО. Преди на животинския пазар се предлагаха и прасета. Ама нали накараха хората, които гледат прасета, да ги изколят, заради пустата чума. То и няма вече кой да гледа прасета в задния двор. Старите хора не могат, а и не е на сметка. От личен опит го знам. Защото купих едно прасе за 140 лв., ами то изяде поне 500 кг брашно, и като тегля чертата, то ми излиза над 300 лв. А навремето хората си купуваха цяло прасе за тази цена, колят и хайде в бурканите. Сега цените на месото са огън. Ама каквото дойде…“, въздъхва Искра и пали колата с овцата и тръгва към с. Обел.
Няма клиенти и за кокошките, които се предлагат по 11-12 лв. и по 15 лв. за петлите, които са докарали дупнишки търговци.
Българското свинско месо към септември е било четвъртото най-скъпо с ЕС, превишавайки с около 8% средноевропейската цена. По-висока е единствено цената в Малта, Гърция и Кипър, където тя се движи в границите между 202.9 и 216 евро за 100 кг, сочат данните в агростатистиката на Европейската комисия. От началото на 2019 г. цените на месото у нас са се повишили близо с 50 % . Прогресивното нарастване първо се обясняваше с африканската чума по свинете в Китай – най-големият производител и консуматор на свинско в света, което доведе до по-засилен внос от ЕС. След това чумата достигна България и само за два месеца през лятото бяха унищожени над 130 000 прасета, което е над 20% от промишленото производство. Не е изключeнo нa мecтa дa имa cпeкулaтивнo увeличeниe нa цeнaтa на месото, счита прeдceдaтeлят нa Държaвнaтa кoмиcия пo cтoкoвитe бoрcи и тържищa Влaдимир Ивaнoв. Факт е, че шоковото поскъпване на месото вече става непоносимо за джоба на българина и както е тръгнало, повечето хора са принудени да ограничат или изобщо да се откажат от консумацията му. Накрая ще се окаже, че българинът ще започне да се храни по-здравословно, като наблегне на плодовете и зеленчуците, което може и да е положителен ефект от кризата с месото, шегуваха се през зъби благоевградчани, гневни от шоковите цени, които неконтролируемо растат, за разлика от заплатите.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Серафим Йорданов предлагаше 2-те си козички

Животни се предлагаха директно от пикапа

Георги Кощанов се оплака от липса на купувачи

Искра от с. Обел не успя да продаде овцата си

Търговец от Дупница бе докарал кокошки за продан
