ЦИК: Първото машинно гласуване за изборите в Благоевград

Росица Матева и Цветозар Томов официално бяха представени като говорители на ЦИК от председателя на комисията Камелия Нейкова.

На 27 юни предстоят частични избори за кметове, сред тях е изборът за кмет на Благоевград, за първи път на местни избори ще има машинно гласуване, обяви Нейкова. Тя припомни, че гласуването в секции с повече от 300 избиратели ще бъде само машинно.

„Малко търпение – нека приключат всички срокове, за да можем да кажем точния брой машини за гласуване“, посочи шефът на ЦИК.
„От изказването на доставчика на машини, което беше направено по време на приемането на промените в ИК пред Комисия по правни въпроси в Народното събрание, г-н Тодоров увери, че за изборите на 11 юли, може да бъдат осигурени допълнително 1500 машини. Дали такъв е необходимият брой машини, това ще стане ясно след като приключат всички срокове, които са свързани с броя на избирателните секции, включително и тези извън страната“, каза още Нейкова.

Тя поясни, че в прогнозните разчети на машините, ЦИК е дала прогноза за такъв брой машини и има уверението на Министерство на финансите за тяхното закупуване.

По време на пресконференцията Росица Матева обяви, че са започнали назначаването на съставите на РИК.

Секциите, които приемаме в чужбина, са над 500, това е рекорден брой извън страната, тепърва предстои стартиране на процедурата по събиране на заявления, които избирателите могат да подават по електронен път на страницата на ЦИК или в консулските представителства, заяви Цветозар Томов. Очакванията са, че на тези избори ще осигурим възможност на всички граждани извън страната да гласуват при нормални условия без опашки и без да пътуват стотици километри за да гласуват, уточни Томов.

Изпратили сме молба за среща до Министерски съвет, ДАЕУ, МТИТС, ДАНС и с вътрешния министър и др., тъй като произвеждането на избори е въпрос, с който е ангажирана държавата, а не само един държавен орган, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя изрази надежда, че тази среща ще се състои най-късно през следващата седмица.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *