
Необходими продукти
вода – 500 мл
шафран – 0.3 г
копър – 1 стрък
египетска мента – 1 с.л.
мед – 1 с.л.
лимонов сок – 1 с.л.
Начин на приготвяне
Загрейте 500 мл вода, докато започне леко да къкри.
Не я оставяйте да заври бурно – около 85–90°C е идеалната температура.
Моментът преди да кипне.
Добавете ситно нарязания копър и шафрановите нишки към водата.
Оставете ги да постоят във водата за около 10 минути, за да се извлекат ароматите.
Загрейте отново.
Свалете от котлона и добавете египетската мента.
Захлупете и оставете да се запари за около 7–10 минути.
Прецедете чая в подходящи чаши.
Подсладете с мед, добавете сок от лимон за още по-свеж вкус.
Шафранът в чая действа като антидепресант, подобрява настроението и има силни антиоксидантни свойства. Копърът подпомага храносмилането и облекчава подуването. Ментата в чая охлажда, освежава и има леко обезболяващо действие.
Това чайче се комбинира идеално със сутляш или мляко с ориз. Също така фурми и меки сладки. Приятна чаена наслада! Насладете се спокойно на всяка глътка чай с шафран, копър и египетска мента./готвач.бг
Много интересно