Червените заобикалят партийната кандидатура! БСП номинира върналия се от гурбет в Австрия банкер Здравко Милев за кмет на Кюстендил

Червените в Кюстендил заобикалят партийната кандидатура за предстоящия кметски вот през октомври, залагайки на банкера Здравко Милев. 62-годишният кюстендилец не е член на БСП и ще бъде издигнат за кмет от инициативен комитет. Решението на общинския партиен съвет на БСП, последен преди обявената за 1 септември общинска конференция, е форумът да гласува кандидатурата на Здравко Милев за кандидат за кмет.

Изненадващо получилият най-много номинации председател на БСП в Кюстендил Росен Димитров си е направил отвод пред комисията, набираща предложенията, обявиха социалисти, присъствали на съвета. Същевременно обаче Димитров си осигурява комфортното право да бъде водач на листата на кандидатите за общински съветници, тъй като това е и според устава на левицата.

Кандидатурата на банкера Милев била одобрена и от „Позитано”. Кандидатът за кмет на червените се е върнал от Австрия, където се установил след демократичните промени. „Много начетен човек, знае няколко езика, бил е дилър в различни банки в Австрия. Не е член на БСП, но преди да отиде в чужбина, е бил член на БКП”, коментираха партийни членове, които го познават. „Искахме да избягаме от чисто партийната кандидатура, тъй като знаем, че местните избори са по-скоро мажоритарни и хората гласуват за личности. Когато си обременен партийно, някак си е по-трудно”, мотивират се от централата.

Здравко Милев обаче няма да попадне в кандидатсъветническата листа, тъй като ще се издига от инициативен комитет.

Номинации от поне 11 клуба като кандидат за кмет получи и настоящата общинска съветничка Невенка Панчева. Дълги години тя беше общински служител до пенсионирането си в отдела по земеделие.

Със свое лоби е и невроложката д-р Лилия Чингарска, която също събира одобрение сред съпартийците си. Тя е била няколко мандата и общински съветник.

„Първоначално бяхме решили нашата номинация да бъде едно младо момче на 37 години – Йордан Стоянов. Искахме да бъде издигнат от инициативен комитет, тъй като не е партиен член. Той обаче е адвокат, ходи по дела, достатъчно е ангажиран и си направи отвод”, коментира общинската съветничка Невенка Панчева.

Настоящият общински съветник, банкерът Атанас Гергинов, който бе и кандидат-кмет на червените на вота през 2015 година, пък ще бъде под №2 в съветническата листа, като представител на гражданската квота. Срещу това възразявали по-възрастни партийни членове. Гергинов обаче е харесван сред колегите си в местния парламент, баща му и дядо му са били кметове на Кюстендил. „Наско е начетен, професионалист в сферата на финансите, а има и юридическо образование”, мотивират се социалисти в Кюстендил.

Смятана за острието на БСП, адвокат Мая Шишкова, която е общински съветник, е отказала да участва в кандидатсъветническата листа. „Ние много съжаляваме, защото тя има опит. Но пък е много ангажирана, явява се по дела само в столицата. Занимава се и със спортната кариера на дъщеря си, която е състезателка по художествената гимнастика, така че я разбираме”, коментират от БСП централата. Амбицията им е да запазят 8-те завоювани места през 2015 г. в местния минипарламент.

БСП ще има собствени кандидати и за селски кметове в Соволяно, Раждавица, Шишковци, Слокощица, Жабокрът, Ябълково и Лозно. Най-успешният им кмет на село Шишковци Климент Терзийски обаче се отказва от участие, но е заявил готовност да помага.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *