
Необходими продукти:
- черен дроб 500 грама
- лук 4 глави
- чушки 3 броя печени
- моркови 2 броя
- домати 500 грама
- гъби 250 грама
- червено вино 1/2 чаена чаша
- чесън 5 скилидки
- червен пипер 1 чаена лъжица
- бахар 4 зърна
- дафинов лист 4 броя
- чубрица 1/2 чаена лъжица
- брашно 2 супени лъжици
- прясно мляко 200 мл
Начин на приготвяне:
- Първата стъпка от рецептата за дроб по селски е изборът и подготовката на продуктите. Може да ползвате както свински, така и телешки или агнешки черен дроб. Най-добре е да ползвате дроб, който не е бил замразяван и да го накиснете предварително в прясното мляко. Ако нямате пресен дроб, то може да използвате и замразен, като го размразите и измиете добре. Почистете морковите и ги настържете, лука почистет и нарежете на ситно, почистете и чесъна. В голям тиган или тенджера загрейте 1/2 чаена чаша олио, след което добавете нарязаните лук и моркови.
- След като зеленчуците омекнат, отцеждате добре дроба, режете го на парчета с дебелина около пръст, овалвате всяко парче дроб в брашно и ги добавете към зеленчуците. Запържвате за няколко минути.
- Добавяте нарязаните на едри парчета гъби и печените чушки и запържвате за 2-3 минути, след което добавяте всички подправки и 1 чаена лъжица сол и добре разбърквате. Добавяте виното и нарязаните на ситно домати и оставяте дробът по селски да поври на тих огън, като периодично разбърквате.
Сервирайте черният дроб по селски поръсен със ситно нарязан магданоз. supichka.com