Продукти за 1 стандартна форма за пай с приблизителен диаметър 20 см.
За тестото:
- 200 г. брашно
- 60 г. захар
- 1 щипка сол
- 120 г. масло
- 1 яйце
- 40 г. смлени бадеми
За пълнежа:
- 300 г. череши без костилка (може и от консерва)
- 50 мл. бадемов ликьор
- 500 г. нискомаслена извара
- 400 г. заквасена сметана, най-малко 20% съдържание на мазнини
- 130 г. захар
- 2 пакетчета ванилия
- 25 г. царевично брашно
- 5 с.л. разтопено масло
- 2 яйца
- 1 с.л. лимонов сок
Мариновайте черешите с ликьора в купа за приблизително 30 минути. За тестото: поръсете брашното върху работната повърхност. Смесете добре захарта и солта в средата. Нарежете студеното масло на малки парченца и ги смесете с брашното, а след това сложете яйцето в средата. Накълцайте всички тези съставки с нож, за да се образуват трохи, след което ги размесете – добавете малко повече брашно ако е необходимо. Оформете тестото на топка, увийте го в хранително стреч фолио и го поставете в хладилника за 30 минути. След това го разточете. Намажете тавичката за пай с масло, поръсете много леко с брашно и поставете тестото във формата. Поръсете с бадемите. Загрейте фурната до 190°C (180°C ако е с вентилатор).
За пълнежа смесете изварата със сметаната, захарта, ванилията, царевичното брашно, маслото, яйцата и лимоновия сок, докато получите кремообразна смес. Изсипете сместа върху тестото, което разстелихте в тавичката и запечете за 10 минути. След това разстелете черешите върху пая и пъхнете обратно тавичката във фурната за още 40 минути. Това е! Добър апетит.