Чеснови сиренки с магданоз

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
прясно мляко – 140 мл.
свинска мас – 80 г
краве масло – 20 г
яйце – 1 бр.
извара – 150 г
сирене – около 150 г
брашно – 450 г
мая – 22 г
захар – 1 ч.л.
сол – 2 ч.л.
магданоз – 1/2 връзка
чесън – 1 – 2 скилидки
зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Добавете разтопените мас у краве масло и разбъркайте. След това сложете изварата и белтъка на яйцето и отново разбъркайте с телена бъркалка.

Сипете брашното със солта и омесете гладко тесто. Ако е твърдо (зависи от изварата и колко е голямо яйцето/белтъка) тогава сипете още малко мляко. В обратния случай, поръсете още малко брашенце.

Завийте с чиста кърпа и оставете тестото да почине 30-40 минути.

През това време измийте магданоза и откъснете листата. Сложете ги в купа заедно със чесъна, щипка сол и зехтин да ги покрива.

Пасирайте и при нужда сипете още малко зехтин. Полученото магданозено песто ще ни служи за намазване на сирените, но също така може да се сложи от него и вътре в тях при пълнежа.

Разделете втасалото тесто на 10 части. Оформете топки, сплескайте ги и във всяка сложете парченца сирене и по желание – от магданоза.

Съберете краищата и пак оформете топка.

Подредете сиренките в тава покрита с хартия за печене. Оставете на топло да бухнат за около 30 мин като пак покриете с чиста кърпа.

Намажете сиренките със разбит с малко вода и олио жълтък. В средата на всяка пак сложете парченце сирене, натискайте навътре, за да потъне. Оставете да починат за още 30 минути.

Печете на 180 градуса за около 20-25 минути или до златист загар.

Оставете питките да изстинат и ги намажете със сместа от магданоз, чесън и зехтин.

Добър апетит!



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *