ЧИТАТЕЛИ ЗВЪНЯТ ВЪВ ВЕСТНИК „СТРУМА“! 3 търговски обекта и 16 гаража в жк „Еленово“ без вода от неделя след авария, оказаха се с незаконни водомери без пломби

Три търговски обекта и 16 гаража в жк „Еленово“ в Благоевград са останали без вода от неделя след отстраняване на авария, сигнализира във вестник „Струма“ читателят Борислав Джалев. „При 40 градуса жега сме на сухо, имаме водомери, плащаме си редовно, а отстраняването на една авария ни докара друга“, ядосва се Джалев.

Засегнати са цветарското и зеленчуковото магазинче и табакът до тях, точно срещу автобусната спирка при бившия магазин „Валан“, както и гаражите отдолу. „Десет души сме подали сигнали, внесли сме ги във ВиК и няма реакция, нито ни пускат водата“, заяви Борислав Джалев.

Спешна проверка на място, разпоредена от директора на „ВиК“ ЕООД – Благоевград инж. Росица Димитрова, веднага след сигнала на вестник „Струма“ констатирала изненадваща дори за самите проверяващи ситуация. Оказало се, че всички са вързани незаконно.

Ето какво обясни инж. Димитрова: „Аварията е била на стар амортизиран тройник, който бил отстранен и колегите са направили директно захранване. С отстраняването на тази система обаче отпада един водопроводен клон, който някога е бил за кравефермата, която била на това място още преди да се застроят блоковете в жк „Еленово“. Оказа се, че там, на това трасе, е направена връзка, а в регистрите на „ВиК“ ЕООД не съществуват вързани абонати на това трасе за кравефермата. Кой, как и по какъв ред е направил това отклонение от основния водопровод назад във времето, не можем да установим. Факт е, че има нерегламентиран водомер, който не е регистриран в инкасо системата на ВиК и е без пломби. Потребителите там го считат за общ водомер, а такова нещо няма в нашите архивни данни. От този водомер са направени още няколко отклонения, също незаконни. Проучванията ни показаха, че там са вързани два гаража и един павилион и има трима абонати с регистрирани партиди. Проверката ни установи още, че партидите са били регистрирани някога без необходимите за това документи. Тези трима души плащат вода наистина. Към павилиона са вързани впоследствие зеленчуковият и цветарският магазини, които нямат открити партиди и вероятно плащат на собственика на павилиона. Оказа се, че лице, което има апартамент в отсрещния блок, е открило трети водомер към апартамента си, а не е открило партида на гаража, където всъщност ползва водата, защото по закон ние нямаме право да водоснабдяваме такива обекти. При всички положения това е станало някога със съдействие на служители на ВиК, които отдавна не са тук на работа. В момента правим разследване как е станало всичко. При проверка на т.нар. общ водомер има отчетени между 4000 и 5000 кубика изразходвана вода, които изобщо не съвпадат и надвишават многократно това, което е плащано по откритите, макар и незаконно партиди“, каза шефката на водното дружество.

Решение на проблема има, успокои тя засегнатите и гарантира пълно съдействие на гражданите от страна на служителите си. „За да бъдат водоснабдени тези обекти, трябва да мине по определена процедура“, каза тя и апелира и други, които са засегнати или са в подобна ситуация с нерегламентирани водомери, да отидат във фирмата с необходимите документи в инкасо да им се открият партиди, да си купят пломби и водомерите ще им бъдат монтирани.

„Цената не е висока, 12 лв. е откриването на партида, 16 лв. е пломбирането и около 30-ина лева са водомерите. В конкретния случай има възможност да се подсигури вода от бившето заведение „Камъчето“, където има съществуваща шахта и може да се изгради законен възел с приходен водомер. Това е предложението, което направихме на потърпевшите след отстраняването на аварията. Така водоснабдяването на обектите ще е законно и регламентирано“, заяви инж. Росица Димитрова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *