Необходими продукти:
джолан – 2 кг свински (телешки)
картофи – 1 кг
моркови – 200 г
лук – 6 бр. глави кромид
чесън – 6 бр. скилидки небелени
домати – 200 г консерва
червено вино – 250 мл
бахар – 4 бр. зърна
кимион – 1 к.л.
сол
черен пипер – на зърна
дафинов лист – 2 бр.
червен пипер – 1 ч.л.
олио – 100 мл
магданоз – 1/2 връзка
Начин на приготвяне:
Натрийте джолана със сол и черен пипер, а зеленчуците нарежете на едро.
За това ястие е задължително използването на глинен съд – гърне или глинен гювеч.
Вземете гърнето и в него сложете доматите и червен пипер, по средата сложете джолана, а около него – зеленчуците.
Между тях поставете необелени скилидки чесън и подправките, полейте с олиото и вино и поръсете с магданоз.
Сложете капака и печете на 220 градуса, докато заври (около 40 мин), след това намалете градусите на 120 и задушавайте 5 часа.
По оригинална рецепта се прави с телешко месо.