Продукти (4 порции)
500 г
свинско бонфиле
1 глава
лук
10-15
печурки
100 г
сирене
2
домата
4
пукани чорбаджийски чушки
2
кисели краставички
50 г
краве масло
50 мл
бяло вино
4
яйца
1 ч. л.
чубрица
1 /2 ч. л.
сол
1 ч. л.
червен пипер
2-3 стръка
магданоз
Приготвяне
От месото се отделят ципите и се нарязва на кубчета. Лукът се почиства и също се нарязва на едри кубчета или полумесеци.
Месото и лукът се запържват в сгорещеното масло за 4-5 минути, прибавят се нарязаните на кръгчета печурки и се пържи още 3-4 минути. Към сместа се добавят нарязаните на кръгчета или ленти краставички, почистените от люспите и нарязани на дребно домати и нарязаните на едро пукани чорбаджийски чушки. Овкусява се със солта и чубрицата.
Ястието се пържи още 2-3 минути, залива се с виното, разбърква се и се оставя течността да се изпари. Добавя се натрошеното сирене, разбърква се добре и се дръпва от огъня.
В пърженицата се правят гнезда и в тях се чукват яйцата. Тиганът се връща на огъня и се изчаква яйцата да се забулят. Цялото ястие се поръсва с червения пипер, а след това – с нарязания на ситно магданоз. Пърженицата се поднася направо с тигана.