Шест вида любов

Казват, че можете да обичате по различни начини. Това всъщност е точно така. Психолозите различават цели 6 вида любов! Най-известните изследователи на стиловете на любовните отношения са американските съпрузите Клайд и Сюзън Хендрик. Те предложиха интересна класификация на видовете любов. Психолозите твърдят, че любовното чувство на определен човек може да включва параметрите на различни видове любов.

1. Ерос

Този тип включва страстно чувство, което бързо ви обхваща. Преди го наричахме любов от пръв поглед. Струва ви се, че мъжът до вас е вашата сродна душа, вашата съдба. Когато човек е обхванат от такова чувство, емоциите му са интензивни и силни.

2. Лудус

Любовта като източник на удоволствие, което не предполага сериозни и дълбоки чувства и емоции. По-скоро дори не става дума за любов, а за леко влюбване. Ако изпитвате подобно чувство, вие лесно, без никакво угризение, започвате няколко интриги наведнъж, наслаждавайки се на емоциите, които комуникацията с предмета на любовта ви дава.

3. Storge

Това е дълбоко чувство, базирано не толкова на физическо привличане, а на общ поглед върху живота, мирогледа, ценностите. Когато се чувствате така, на преден план излизат приятелски чувства. Такава любов дава спокойствие и вътрешен комфорт.

4. Прагма

Името говори само за себе си: човек подхожда рационално към избора на партньор, като претегля всички плюсове и минуси, оценява психологическата съвместимост и обмисля план за съвместен живот.

5. Мания

Любовта като мания е най-странният, най-изтощителният стил на любовни отношения. И най-опасният, тъй като лесно можете да станете зависими от партньор, да загубите вяра в себе си и да натрупате много комплекси. Този тип любов обаче дава незабравими емоции, както положителни, така и отрицателни. Понякога желанието отново да изпитате такива мощни емоции води до взаимозависими отношения.

6. Агапе

Този вид любов е най-безкористната и алтруистична. Човек, изпитващ подобни чувства, се стреми да задоволи не собствените си нужди, а нуждите на любимия човек, дори да жертва собствените си интереси. Въпреки че този стил не е често срещан в чистата си форма, във всяка здравословна любовна връзка трябва да има доза такава любов. /БГНЕС

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *