Много хора обичат да опитват ястия от различни кухни. Някои пътешественици посещават далечни дестинации само заради добрата храна и уникалните съставки. Кулинарният туризъм става все по-популярен.
Ето 6 от най-вкусните традиционни храни в света:
1. Къри Ми, Малайзия
Това ястие представлява супа от юфка, ориз, пикантен бульон от кокосово мляко и чили. В различните райони добавят тофу, скариди, сепия, листа от мента, гъби и лук.
2. Пастицио, Гърция
Пастицио или макарони на фурна с кайма и бешамел е традиционно за Гърция и Кипър ястие. Приготвя се с агнешко или говеждо месо. Гарнира се с домати, канела, индийски орехче и бахар. Залива се със сос бешамел и се поръсва с настърган кашкавал.
3. Манти, Турция
Това ястие се разпространява по целия свят и е много популярно в Русия, Индия и други страни в Азия. Прави се от говеждо, поставено в джоб от тесто и залято със сладък сос.
4. Руладен, Германия
Пушено свинско месо с наразян лук и кисели краставички се навиват на тънки ленти. Сваряват се в телешки бульон с моркови и подправки.
5. Тажин от говеждо, Мароко
Тажин представлява традиционно берберско ястие от Северна Африка, което носи името на глинения съд, в който се приготвя. То е съчетание от канела, джинджифил, черен пипер, куркума и говеждо месо. Добавят се нахут и шафран. Мароканските тажини се сервират с кус-кус или ръчно направен хляб.
6. Солянка, Русия
Това е традиционна руска супа. Има леко тръпчив вкус, но е много приятна. Има три основни вида солянка, като основната съставка в тях е месо, риба или гъби. Най-популярна обаче е месната солянка, като тя обикновено се приготвя с няколко вида месо – от телешко, говеждо, шунка и наденички до черен дроб. Основните съставки на всички вариации са консервирани гъби или кисели краставички, зеле и, разбира се, сметана и копър – задължителните руски съставки.