Шоколадов мус 

Необходими продукти

За 4 порции ще ви трябват: 

loading...


  • 80 гр. животинска сметана /30-35% масленост/ 
  • 160 гр. черен шоколад /аз използвах 54% какао/ 
  • 20 гр. захар 
  • 4 яйца /ако ги ползвате сурови е добре да са възможно най-пресни/ 
  • Доп. за декорация: 100 гр. сметана + 1-2 с.л. пудра захар /зависи колко сладко искате/ 
  • 10-15 гр. алкохол по желание /може да бъде ром, бренди или друг ликьор/
  • Ядки или пресни плодове

Приготвяне

  • Ако използвате нормален шоколад, а не на калети го надробете на малки парченца, след което го разтопете на водна баня.
  • Загрейте сметаната.
  • Разделете белтъкът от жълтъкът, като внимавайте при белтъкът да не попадне никакъв жълтък, защото това ще попречи на белтъка да вдигне хубав обем при избиването.
  • Към вече разтопеният шоколад добавете 1/3 от топлата сметана, важно е сметаната да е нагрята, а не от хладилника, защото шоколадът ще стегне и смесването ще е много трудно. След като сместа се хомогенизира добре може да добавите и останалата сметана на 2-3 пъти.
  • Добавете жълтъците към шоколадовата смес и разбъркайте хубаво, ако желаете на този етап добавете и 20 г алкохол.
  • С помощта на миксер, разбийте белтъците като добавите захарта постепено към тях. Бийте ги до степен меки връхчета.
  • Смесете 1/3 от белтъка с шоколадовият крем, след като сместа се олекоти с въртеливи движения добавете и останалите белтъци като внимавате да запазите сместа максимално въздушна.
  • Налейте вече готовата смес в подходящи чашки.
  • Стречовайте задължително,за да може мусът да не поема други аромати от хладилника и го оставете да престои 2 часа.
  • За украса разбийте с миксер 100 грама ледено студена сметана с 1 лъжица пудра захар (можете да добавите ликьор или алкохол по ваш избор) 
  • Шприцовайте по една розичка сметана върху муса с помощта на пош.
  • Добавете малки шоколадови топчета, натрошени бисквити или ядки по ваш избор. Пресните ягоди или малини винаги са добра идея за шоколадов мус.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *