Шоколадов мус 

Необходими продукти

За 4 порции ще ви трябват: 



  • 80 гр. животинска сметана /30-35% масленост/ 
  • 160 гр. черен шоколад /аз използвах 54% какао/ 
  • 20 гр. захар 
  • 4 яйца /ако ги ползвате сурови е добре да са възможно най-пресни/ 
  • Доп. за декорация: 100 гр. сметана + 1-2 с.л. пудра захар /зависи колко сладко искате/ 
  • 10-15 гр. алкохол по желание /може да бъде ром, бренди или друг ликьор/
  • Ядки или пресни плодове

Приготвяне

  • Ако използвате нормален шоколад, а не на калети го надробете на малки парченца, след което го разтопете на водна баня.
  • Загрейте сметаната.
  • Разделете белтъкът от жълтъкът, като внимавайте при белтъкът да не попадне никакъв жълтък, защото това ще попречи на белтъка да вдигне хубав обем при избиването.
  • Към вече разтопеният шоколад добавете 1/3 от топлата сметана, важно е сметаната да е нагрята, а не от хладилника, защото шоколадът ще стегне и смесването ще е много трудно. След като сместа се хомогенизира добре може да добавите и останалата сметана на 2-3 пъти.
  • Добавете жълтъците към шоколадовата смес и разбъркайте хубаво, ако желаете на този етап добавете и 20 г алкохол.
  • С помощта на миксер, разбийте белтъците като добавите захарта постепено към тях. Бийте ги до степен меки връхчета.
  • Смесете 1/3 от белтъка с шоколадовият крем, след като сместа се олекоти с въртеливи движения добавете и останалите белтъци като внимавате да запазите сместа максимално въздушна.
  • Налейте вече готовата смес в подходящи чашки.
  • Стречовайте задължително,за да може мусът да не поема други аромати от хладилника и го оставете да престои 2 часа.
  • За украса разбийте с миксер 100 грама ледено студена сметана с 1 лъжица пудра захар (можете да добавите ликьор или алкохол по ваш избор) 
  • Шприцовайте по една розичка сметана върху муса с помощта на пош.
  • Добавете малки шоколадови топчета, натрошени бисквити или ядки по ваш избор. Пресните ягоди или малини винаги са добра идея за шоколадов мус.

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *