Необходими продукти
За 4 порции ще ви трябват:
loading...
- 80 гр. животинска сметана /30-35% масленост/
- 160 гр. черен шоколад /аз използвах 54% какао/
- 20 гр. захар
- 4 яйца /ако ги ползвате сурови е добре да са възможно най-пресни/
- Доп. за декорация: 100 гр. сметана + 1-2 с.л. пудра захар /зависи колко сладко искате/
- 10-15 гр. алкохол по желание /може да бъде ром, бренди или друг ликьор/
- Ядки или пресни плодове
Приготвяне
- Ако използвате нормален шоколад, а не на калети го надробете на малки парченца, след което го разтопете на водна баня.
- Загрейте сметаната.
- Разделете белтъкът от жълтъкът, като внимавайте при белтъкът да не попадне никакъв жълтък, защото това ще попречи на белтъка да вдигне хубав обем при избиването.
- Към вече разтопеният шоколад добавете 1/3 от топлата сметана, важно е сметаната да е нагрята, а не от хладилника, защото шоколадът ще стегне и смесването ще е много трудно. След като сместа се хомогенизира добре може да добавите и останалата сметана на 2-3 пъти.
- Добавете жълтъците към шоколадовата смес и разбъркайте хубаво, ако желаете на този етап добавете и 20 г алкохол.
- С помощта на миксер, разбийте белтъците като добавите захарта постепено към тях. Бийте ги до степен меки връхчета.
- Смесете 1/3 от белтъка с шоколадовият крем, след като сместа се олекоти с въртеливи движения добавете и останалите белтъци като внимавате да запазите сместа максимално въздушна.
- Налейте вече готовата смес в подходящи чашки.
- Стречовайте задължително,за да може мусът да не поема други аромати от хладилника и го оставете да престои 2 часа.
- За украса разбийте с миксер 100 грама ледено студена сметана с 1 лъжица пудра захар (можете да добавите ликьор или алкохол по ваш избор)
- Шприцовайте по една розичка сметана върху муса с помощта на пош.
- Добавете малки шоколадови топчета, натрошени бисквити или ядки по ваш избор. Пресните ягоди или малини винаги са добра идея за шоколадов мус.