Топ теми

Шоколадът по време на стрес крие рискове

Шоколадът може да ви помогне да се отпуснете и да подобри настроението ви, но може и да усили стреса, обясни диетоложката Сара Брюър в интервю пред Daily Mail.

Брюър каза, че шоколадът съдържа няколко вещества, които помагат за подобряване на общото благосъстояние на тялото. И така, фенилетиламинът дава усещане за щастие, спокойствие и самочувствие. „В допълнение, шоколадът съдържа химикалът триптофан, който се превръща в серотонин и засилва еуфорията, както и теобромин, предупредителен стимулант“, изброява Брюър. Според нея химикалите, вкусът и консистенцията формират силно желание за шоколад, което се засилва при стрес.

Диетоложката обясни, че по време на опасна или вълнуваща ситуация тялото се нуждае от допълнителна енергия, за да работят мускулите и мозъкът. Поради тази причина се произвежда излишък от захар и мастни киселини, които навлизат в кръвта. Когато тялото разбере, че е безопасно, нивата им бързо спадат, човек се чувства слаб, гладен и, както подчертава Брюър, изпитва нужда от сладки и мазни храни. Специалистката предупреди, че при консумация на шоколад има риск да попаднете в капана, който диетолозите наричат „инсулинови колебания“. При това разстройство епизодите на рязко покачване и понижаване на захарта непрекъснато се сменят един с друг и човек редовно чувства непреодолим глад и срив. За да се избегнат тези колебания, Брюър препоръчва да се яде черен шоколад, който съдържа най-малко 70 процента какао.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *