Ще получи ли България помощ от Европейския фонд за възстановяване след пандемията?

Председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер напарви изказване, че е постигнато съгласие с Европейската комисия за Фонда за възстановяване от пандемията с коронавируса.

„ЕП постигна съгласие. Неговото искане беше този фонд да бъде контролиран от него, а не да бъде извън него. Утре Урсула фон дер Лайен ще представи детайлите – колко ще бъде, с какви гаранции ще бъде взет от международните финансови пазари, и най-важното – как ще бъде използван. Ще има т.нар. „оценка на нуждите“ за всяка страна и всеки регион въз основа на това колко са засегнати от пандемията и какви са последиците за икономиката“, коментира евродепутатът Андрей Ковачев.

„Важно е да се знае, че тези пари са свежи пари, които са върху нормалния бюджет на ЕС“, каза още той за „Плюс-Минус. Коментарът след новините“.

По думите му ЕК пази детайлите много ревностно. „Начинът на финансиране ще бъде комбинация между френско-германското предложение и т.нар. „Пестелива четворка“. Така че може би ще има около 500 млрд. и ще бъде комбинация между безвъзмездна помощ и дългосрочни заеми“, посочи Ковачев.

„Ние в ЕС сме много зависими един от друг. Нашите икономики са свързани. България също е засегната и то най-много в секторите като туризъм, ресторантьорство, както и малките и средни предприятия. Там ние ще получим помощ от този фонд за възстановяване“, каза той.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *