НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- ябълки – 2 бр. (200 г почистени и обелени)
- ром – 30 мл или сладко десертно вино
- лимонов сок – няколко капки
- брашно – 100 г
- прясно мляко – 240 мл
- вода – 30 мл
- яйца – 2 бр.
- сол – 1 щипка
- ванилова захар – 2 ч.л.
- олио – 1 с.л. (10 г)
- масло – за намазняване на тигана
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелените и почистени ябълки нарежете на тънки полумесеци. Залейте със алкохола и капките цитрусов сок и оставете да престоят така до момента, в който ще бъдат използвани.
Разбийте яйцата със солта и ваниловата захар. Добавете прясното мляко, водата, олиото и накрая брашното, като продължавате да разбивате на бавна скорост до получаване на хомогенна смес. Може да ви се стори рядка, но на този етап не добавяйте повече брашно.
Приберете в хладилник за 1 час. Така сместа ще се сгъсти, но ако накрая отново ви се види, че е твърде течна, сложете съвсем малко брашно.
Намазнете с масло дъното на тиган с незалепващо дъно, загрейте го на умерен огън.
Сложете ябълковите парченца в сместа за палачинките и разбъркайте.
Когато тиганът се нагрее, слагайте по черпак от палачинковата смес и разпределяйте равномерно по дъното както нея, така и парченцата от плода.
Печете 2 минутки от едната страна, след това обърнете за минутка и от другата. Това време е ориентировъчно, вие може да ги приготвите със загар, какъвто ви харесва.
Поднесете вкусните ябълкови палачинки топли.