козуначено тесто – 500 г готово
захар – 100 г
масло – 170 г
ябълки – 5 бр.
ПЛЪНКА
масло – 30 г
кафява захар – 100 г
какао – 1 с.л.
канела – 1 с.л.
ванилова захар – 1 бр.
Обелете ябълките и ги нарежете на по-едри резени.
Нагрейте тиган с незалепващо покритие и сипете захарта в него, карамелизирайте. След като добие желания от вас цвят карамелът, добавете маслото. След като се разтопи, добавете ябълковите резени и разбъркайте, докато добре се овалят в карамела, премахнете от котлона.
Разточете веднъж вече втасалото тесто на правоъгълна тънка кора. Намажете кората с маслото и поръсете с предварително смесените кафява захар, ванилова захар, какао и канела.
Нарежете кората на тънки ленти и ги навийте една след друга на голямо руло.
Положете рулото върху ябълките и оставете да се удвои обемът, след което разстилате внимателно да достигне краищата на тавата.
Поставете тавата в студена фурна и я включете на 180 градуса. Печете оформения пай за около 40-45 минути до златисто кафяв цвят.
Изпечения ябълков пай обърнете в поднос и оставете да се охлади.